Nieuws

Komende uitzending: Racen tussen de mannen, mooie momentjes en een gouden business

ARNHEM - Zaterdag 3 december in Gelderse Koppen

Gouden business

BUREN - Artiesten krijgen een gouden plaat als ze een bepaald aantal liedjes of platen hebben verkocht. Die gouden platen worden gemaakt in Buren, door het familiebedrijfje Golden Design. Het idee kwam zo'n 40 jaar geleden van Stance. Zij is kunstenares. Om geld te verdienen werkte ze bij een platenmaatschappij waar ze de gouden platen bestelde voor de artiesten. Ze vond dat de gouden platen wel iets eigentijdser mocht. Stance maakte een heel nieuw ontwerp met plexiglas, wat toen heel modern was. En dat is nog altijd de basis voor de felbegeerde gouden plaat.

Tussen de mannen

BERGHAREN - Vijf jaar geleden haalde ze stiekem haar motorrijbewijs en inmiddels rijdt ze op wereldniveau mee in de motorsport. Jolanda van Westrenen  is de enige vrouw die op dat niveau tussen de mannen racet. Ze is al wel een paar keer flink onderuit gegaan, maar dat houdt haar niet tegen om te proberen nog sneller te gaan.

Mooie momentjes

TIEL -  Een oppas of kraamhulp, maar dan voor ouderen. Dat is hoe Odette Bieckman zichzelf ziet. Een half jaar begon ze haar bedrijfje 'Mooie Momentjes', met als doel iets te doen tegen de eenzaamheid van veel ouderen. Bij Mooie Momentjes gaan buddy's iets leuks doen met een oudere. Die worden ingehuurd door de kinderen of kleinkinderen van de cliënten. 'Soms hebben ze geen tijd om naar hun ouders te gaan, en dan kan je ons inschakelen.' Via de opa-en-oma-app doet de buddy een verslag van het bezoek en kunnen er foto's geplaatst worden.

Zoeken naar vader

SILVOLDE - Jan Verheijen (69) is op zoek, naar zijn vader. Toen hij 13 jaar was, overleed zijn vader en daarmee vervaagden al snel de herinneringen. Maar Jan heeft één groot geluk, zijn vader was een bekend en opvallend kunstschilder in de omgeving. In heel wat huizen en kroegen hangt nog steeds een echte Bernard Verheijen. Met het opsporen van deze schilderijen vult Jan het grote gemis op en leert hij alsnog zijn vader én de schilder kennen.

Ongewenst

WIJCHEN - Hans Pieterson kwam er pas op zijn 30ste achter dat hij emotioneel is mishandeld door zijn ouders. Hij kon niks goed doen, was in de ogen van zijn ouders een rotjong en hij kreeg altijd van alles de schuld. Maar als kind weet je niet beter en denk je dat het zo hoort. Pas toen zijn vrouw hem erop wees dat dit niet normaal is, zag Hans in dat het mishandeling was. Omdat hij vindt dat iedereen moet weten wat psychische mishandeling is, schreef hij een boek over zijn jeugd: "Ze wilden dolgraag een kind, maar niet mij."