Nieuws

Kunstgras te gevaarlijk; voetbalvereniging traint en speelt niet meer

Voorzitter Schaap (links) beantwoordt vragen.
Teams van de Culemborgse voetbalvereniging Vriendenschaar spelen voorlopig niet meer op kunstgras. Die beslissing heeft het bestuur genomen. Dat wil de spelers niet aan onnodige gezondheidsrisico's blootstellen. © Omroep Gelderland
CULEMBORG - Teams van de Culemborgse voetbalvereniging Vriendenschaar spelen voorlopig niet meer op kunstgras. Die beslissing heeft het bestuur genomen. Dat wil de spelers niet aan onnodige gezondheidsrisico's blootstellen.
Aangezien de club zelf alleen maar kunstgrasvelden heeft, betekent dit dat erop op de club geen wedstrijden meer worden gespeeld en niet meer getraind wordt.

'Pijn in het hart'

'Het gaat met pijn in het hart, maar er staat voor ons maar één ding centraal en dat is het beperken van de gezondheidsrisico's', licht voorzitter Jan Schaap deze beslissing toe.
Afgelopen weekend is opnieuw een onderzoek gepubliceerd, waaruit blijkt dat de rubberen korrels op de kunstgrasvelden meer kankerverwekkende stoffen bevatten dan gedacht. 
Pas als is aangetoond dat spelen op kunstgrasvelden de kans op kanker niet verhoogt, wil het bestuur hun teams er weer op laten spelen. Schaap vindt dat het bestuur voorzichtig moet zijn met gezondheid van de leden. 
'Het is niet gezond, zoals wij dat nu dan maar stellen, dan moet je er ook acuut maatregelen op nemen en niet gaan uitstellen omdat het in je eigen belang is of vanuit economisch belang toch maar doorgaan.'

KNVB

De KNVB heeft Vriendenschaar de ruimte geboden om het wedstrijdprogramma aan te passen. De club hoeft voorlopig geen thuiswedstrijden meer te spelen. Als het mogelijk is kan die wedstrijd op de club van de tegenpartij gespeeld worden.
Toch is het aantal voetbalvelden van natuurlijk gras ook bij andere clubs beperkt en kunnen ze niet zo intensief bespeeld worden als kunstgrasvelden. 'Dat zal een probleem kunnen worden, dus we zullen het heel goed moeten spreiden, bovendien werkt het weer momenteel ook niet echt mee. Dit zal best nog wel een zoekplaatje worden', merkt Schaap op.

Winterstop

Het bestuur wil niet op de velden spelen tot een grootschalig onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) klaar is. 'De bedoeling is dat dat voor de kerst verschijnt en dan is hopelijk duidelijk dat het niet schadelijk is, want dan kunnen we na de winterstop weer voetballen. Maar op het moment dat daar iets anders uit blijkt, dan zullen we die periode moeten gaan verlengen.'