Nieuws

50 euro extra contributie of vrijwilligerswerk, zegt voetbalclub

ARNHEM - Gelderse sportverenigingen komen duizenden vrijwilligers tekort. En daarom worden er soms drastische maatregelen genomen. Bij voetbalvereniging OSC in Oosterhout (gemeente Nijmegen) moeten leden sinds kort vrijwilligerswerk doen of per jaar 50 euro extra contributie betalen per gezin. Het leverde de club zo'n 75 extra vrijwilligers op in de afgelopen maanden.
In Gelderland zijn ongeveer 3200 sportclubs. Uit cijfers van NOC-NSF blijkt dat 23 procent echt vrijwilligers tekort komt. Nog eens 64% van de clubs redt zich wel maar heeft eigenlijk meer vrijwilligers nodig. Zeker bij grote sportclubs is het lastig om aan vrijwilligers te komen.

Roer om: 50 euro

Ook bij v.v. OSC zaten ze met de handen in het haar. De club kreeg er in korte tijd honderden leden bij. De sfeer veranderde. Veel oude vrijwilligers vertrokken, maar nieuwe kwamen er niet voor terug. Dat veranderde een paar maanden geleden toen het roer omging en de 50 euro maatregel werd doorgevoerd. Met resultaat dus. Toch staat sportonderzoeker Jo Lucassen niet te juichen van dit soort maatregelen.
'Ik vind dat toch eigenlijk het laatste wat je zou moeten doen. Eigenlijk moet je dat alleen doen als je met je rug tegen de muur staat als vereniging en er anders niet meer uitkomt. Je kunt beter zoeken naar andere oplossingen om leden actief te krijgen.'

Zo werf je meer vrijwilligers

En die zijn er. Jo Lucassen deed veel onderzoek naar vrijwilligers bij sportclubs. Volgens hem zijn er vier belangrijkste tips om meer vrijwilligers te werven.
  1. Probeer zoveel mogelijk functies in kleine deeltjes op te knippen, zodat je dat goed kunt verdelen over veel mensen. Houdt ook de periodes waarin mensen actief zijn kort.
  2. Kijk heel goed naar het potentieel van mensen in je club. En vraag mensen om hun vaardigheden in te zetten voor de vereniging.
  3. Ook heel belangrijk: zorg dat er iemand in de club is die voortdurend de zorg voor dat vrijwilligerswerk op zich neemt
  4. Deze wordt nog wel eens vergeten: het is belangrijk om vrijwilligers goed te waarderen. Geef ze geregeld een pluim of een schouderklopje. Dat houdt mensen echt aan de gang.

Wereldkampioen vrijwilligerswerk

Volgens Lucassen moet het dan best lukken om meer vrijwilligers te werven: 'Nederland is nog altijd wereldkampioen vrijwilligerswerk. Het zit in onze cultuur. Als je mensen op een moderne manier benaderd en inzet willen ze echt wel hun steentje bijdragen.'
Bij v.v. OSC passen ze de adviezen van Lucassen al gedeeltelijk toe in hun nieuwe vrijwilligersbeleid. Maar volgens hen is de 50 euro maatregel een prima toevoeging, zegt Martin Schepers, voorzitter van de vrijwilligerswerkgroep:
'Ja het is een heel drastische maatregel. Maar hij komt op meer verenigingen voor. Het heeft bij ons de boel wakker geschud. Het heeft een heel goed effect gehad. Ja, het heeft veel discussie opgeleverd. Maar discussie is aandacht. Aandacht zodat mensen zich beseffen dat de club draait op vrijwilligers.'