Nieuws

Je weet dat het bestaat en toch trap je erin: de foute datingpartner

1 op de 14 mannen en vrouwen boven de 50 jaar die op zoek zijn naar een partner, krijgt te maken met datingfraude. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Fraudehelpdesk in Apeldoorn. © PublicDomainPictures
APELDOORN - 1 op de 14 mannen en vrouwen boven de 50 jaar die op zoek zijn naar een partner, krijgt te maken met datingfraude. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Fraudehelpdesk in Apeldoorn.
Behalve emotionele schade die ontstaat, krijgen 50-plussers door oplichting ook financiële tikken.
Datingfraude ontstaat als iemand op Facebook of op een datingsite contact maakt met een potentiële liefdespartner, die een oplichter blijkt te zijn.
Luister hier naar het gesprek met Fleur van Eck van de Fraudehelpdesk in Apeldoorn:

Eigen schuld, dikke bult

Bijna een derde vindt dat de slachtoffers zelf verantwoordelijk zijn. 48 procent van de deelnemers noemt slachtoffers naïef, terwijl 1 op de 3 van mening is dat de pechvogels niets te verwijten valt.
De helft van de deelnemers aan het onderzoek vindt dat de datingsites verantwoordelijk zijn voor datingfraude: die moeten ervoor zorgen dat oplichters geen toegang krijgen tot de sites. Dit zou moeten gebeuren door strenge identiteitscontrole.
Op de vraag of een respondent zelf het slachtoffer zou kunnen worden van een 'liefdesoplichter' antwoordt 41 procent met: 'ja, misschien'.

Soms voor duizenden euro's benadeeld

Van de groep die aangeeft geld te hebben overgemaakt naar een oplichter, stopte de teller bij 80 procent van hen bij 500 euro. Sommigen raakten veel meer kwijt, tot 20.000 euro.
Datingfraude is inmiddels een bekend fenomeen, blijkt verder uit het onderzoek. 76 procent van de ondervraagden weet dat het bestaat. De deelnemers aan het onderzoek vinden dat er meer voorlichting moet komen over de risico’s van online dating. Ook vinden zij dat de politie moet optreden tegen datingfraudeurs.