Nieuws

Vijf nominaties Nijmegenaar van het Jaar 2016

De nominaties voor de Nijmegenaar van het jaar 2016 zijn bekend. De titel en bijbehorende prijs wordt uitgereikt aan een Nijmegenaar die een bijzondere prestatie heeft geleverd. Vorig jaar is Hendrik-Jan Derksen naar huis gegaan met deze titel omdat hij de Facebookpagina 'Welcome to Nijmegen' heeft opgericht. © Omroep Gelderland - Hendrik-Jan Derksen winnaar 2015
NIJMEGEN - De nominaties voor de Nijmegenaar van het jaar 2016 zijn bekend. De titel en bijbehorende prijs wordt uitgereikt aan een Nijmegenaar die een bijzondere prestatie heeft geleverd. Vorig jaar is Hendrik-Jan Derksen naar huis gegaan met deze titel omdat hij de Facebookpagina 'Welcome to Nijmegen' heeft opgericht.
Dit zijn de Top 5-kandidaten in de race voor de Nijmegenaar van het jaar 2016:
  • Qader Shafiq: Shafiq is een Nederlandse man met een Afghaanse achtergrond. Hij heeft vluchtelingen in Nederland geholpen en in Afghanistan heeft hij een bijzondere positie bereikt. Momenteel is hij columnist en werkt hij vanuit bureau Wijland samen met organisaties zoals Stichting de Driestroom. Samen maken zij zorg en welzijn voor mensen met verschillende culturele achtergronden en levensovertuigingen toegankelijker.
     
  • Torre Florim Janssen: Janssen is leadzanger van de Nijmeegse band De Staat. Hij heeft een album en video gemaakt die beide verschillende prijzen hebben gewonnen. De Staat wordt de laatste tijd steeds bekender, ook internationaal. Vanwege hun grote invloed in de muziekwereld worden zij gezien als muzikale ambassadeurs van Nijmegen.
     
  • Eugenie Aartsen: Aartsen biedt hulp aan mensen met een minimuminkomen. Zij zet zich dag en nacht in voor Stichting Gratis2dekansje. Zij helpt mensen die onder het minimum bestaansniveau leven en anderen die niet veel hebben. Aartsen zorgt er voor dat er gratis spullen en kleding voor de mensen beschikbaar zijn.
     
  • Anita Walman: Walman is hoofdcoördinator van het tekenfestival The Big Draw Nijmegen. The Big Draw is een festival dat over de hele wereld wordt georganiseerd. In 2015 is de Nijmeegse versie van dit evenement bekroond als beste Big Draw van de wereld. Walman wil met het festival de creativiteit van de stad naar boven brengen. Zij is ook oprichter van Stiksoep, een organisatie die strijd tegen plastic afval in oceanen.
     
  • Bas de Vries, Bauke Smit en Wimke van den Heuvel: Dit trio heeft het initiatief de Smeltkroes in het oude Honigcomplex opgebouwd. De afgelopen jaren hebben zij er voor gezorgd dat het oude, vervallen Honigcomplex nieuw leven is ingeblazen. In 2015 werkten zij aan het merk Made in Nijmegen en hebben zij kunnen regelen dat Nijmeegse ambachtsbedrijfjes zich in 2016 vestigden op de Dutch Designweek in Eindhoven.

Nijmegenaar van het jaar 2015

Hendrik-Jan Derksen heeft vorig jaar de titel van 'Nijmegenaar van het jaar' gewonnen. Zelf laat hij weten dat hij niet echt van de titels is, dat betekent echt niet dat hij het geen eer vindt. 
Na het winnen van de titel werd Derksen regelmatig aangesproken in de stad, maar het meest waardevolle was dat het zijn stichting ten goede kwam. Samen met zijn vrouw en in samenwerking met verschillende belangenorganisaties heeft Derksen de Yalla Foundation opgericht. De stichting zet zich in voor de opvang van vluchtelingen. Na de opvang in Heumensoord zijn zij nu druk bezig met een soepele integratie van de immigranten in de samenleving.
Omdat de Nijmegenaar van het jaar 2015 verbonden is aan de Yalla Foundation, is er meer aandacht voor de stichting gekomen. Het heeft er voor gezorgd dat verschillende belanghebbenden de organisatie hebben benaderd om extra steun aan te bieden. 
Derksen zit in de jury van de Nijmegenaar van het jaar 2016 die volgende maand de winnaar bekend gaat maken.