Nieuws

Spanning loopt op: de toekomst van de Stadsblokken en Meinerswijk staat op het spel

ARNHEM - In 1988 werd er al voor de eerste keer over gesproken. Wat moet er gebeuren met het gebied Meinerswijk/Stadsblokken? Over een week komt er duidelijkheid. Ruim 122.000 Arnhemmers kunnen zich dan in een referendum uitspreken over hoe het gebied, ten zuiden van de Rijn, er in de toekomst uit moet komen te zien.

Eigendom

De helft van het 300 hectare grote gebied is eigendom van de gemeente en andere overheden. De andere helft is in handen van een projectontwikkelaar. Bij het referendum gaat het om de vraag wat er op dat laatste stuk gaat gebeuren en wat er wel en niet mag. Daarover zijn twee visies.

Kernvraag

De kernvraag bij alletwee de visies is: mag een gedeelte van het gebied met woningen bebouwd gaan worden? Ja, zeggen de ja-stemmers. Het gaat om een beperkt aantal en zo wordt alle grond eigendom van de gemeente. Nee, zegt het andere kamp. Het moet een groot natuurgebied worden waar de Arnhemmer van kan genieten zonder de drukte van bebouwing.

Campagne

Beide partijen voeren al enige tijd campagne voor hun standpunt. Er wordt volop geflyerd. Billboards langs de weg en een stemwijzer moeten de mensen overtuigen. Ook zijn er drie drukbezochte bijeenkomsten georganiseerd met voor- en tegenstanders. 'Het komt echt dichtbij. Hoe meer de datum van het referendum nadert, hoe meer ik ermee bezig ben', zegt Dennis Martens namens de Nee-stemmers.
'Het wordt bepalend voor hoe de zuidkant van de stad eruit komt te zien. We hebben nu de kans om dat aanzicht voor tijden mooi te maken', zegt Chris Zeevenhooven namens de Ja-stemmers.

De raad

De gemeenteraad nam eerder een besluit en koos voor de variant met woningbouw. Tegenstanders verzamelden echter meer dan 3000 handtekeningen en maakten zo een referendum mogelijk. De gemeenteraad heeft al eerder aangegeven de uitslag ervan zwaarwegend in haar besluit mee te laten spelen. Maar het is geen bindende uitspraak, dus de raad kan die naast zich neerleggen.