Nieuws

Raad Harderwijk keurt havenhoofd goed

HARDERWIJK - Met overgrote meerderheid (26 voor 2 tegen) stemde de raad vóór het plan van Gemeentebelang Harderwijk-Hierden om de oude pier en havenhoofd te herstellen.

Eerste kusje

Het havenhoofd was een in het randmeer uitlopende pier van de haven. Harderwijk was vroeger als vissersstad afhankelijk van het water. Mensen stonden op het havenhoofd te wachten op de veilige terugkeer van familie. Ook was het een geliefde plek voor stelletjes.

Vereniging Historische schepen

In de jaren 50 werd het havenhoofd gesloopt door de komst van de Flevopolder, maar Cees Poel van de Vereniging Historische Schepen Harderwijk en Bert Holleman van Gemeentebelang willen het havenhoofd weer terug laten komen. Cees Poel verzamelde oude ansichtkaarten van Harderwijk en zag dat op veel kaarten het havenhoofd te zien was.

Tijd is rijp

De pier waar het havenhoofd moet komen was altijd eigendom van Rijkswaterstaat. Nu de gemeente eigenaar is geworden en Harderwijk ook het grote waterfrontproject onderneemt, lijkt de tijd rijp om het havenhoofd weer in ere te herstellen. Er wordt nu eerst een financiële onderbouwing voor het havenhoofdplan gezocht. Daarbij wordt ook gehoopt op een bijdrage van de provincie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!