Nieuws

'Mannen die hand in hand lopen, dat kan niet meer in Gelderland', zegt GroenLinks

De acceptatie van homoseksuelen en transgenders neemt af in Gelderland. Dat stelt de Gelderse GroenLinksfractie. Met name op de Veluwe is er volgens de partij een structureel probleem met de homoacceptatie. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De acceptatie van homoseksuelen en transgenders neemt af in Gelderland. Dat stelt de Gelderse GroenLinksfractie. Met name op de Veluwe is er volgens de partij een structureel probleem met de homoacceptatie.
Dat moet beter. Daarom wil GroenLinks dat Gelderland, na Drenthe de tweede regenboogprovincie van Nederland wordt. De partij gaat daarom deze woensdag een motie indienen in de Gelderse Staten. De kans is groot dat zij steun krijgt van een meerderheid.
'Ik was laatst met vrienden op stap, een homostel,' vertelt Anne Wieggers van GroenLinks. 'Ze durfden in Nijmegen niet meer hand in hand te lopen. Drie jaar geleden durfden ze dat nog wel.' COC Midden Nederland is blij met het initiatief en herkent de problemen: 'De tolerantie neemt af, schelden wordt slaan,' aldus COC voorzitter Janneke van Maanen.

Nauwelijks voorlichting op scholen Veluwe

Van Maanen: 'We zien op de Veluwe dat er steeds minder kan. We krijgen lastig ingang op scholen en geven daardoor bijna geen voorlichting.' Ook de sluiting van de homo-ontmoetingsplaats bij Ede zonder uitleg ziet het COC als groeiende intolerantie. 'De plek moet weer open. Juist daar op de Veluwe durven mannen niet uit de kast te komen door sociale druk.'
Als regenboogprovincie moet Gelderland volgens de motie samen met het COC en het meldpunt discriminatie een plan maken om de acceptatie en veiligheid van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgender (LHBT'ers) te verbeteren.
Ook moet de provincie via de politieregio Oost-Nederland samenwerking zoeken met Overijssel en Gelderse steden stimuleren om mee te doen aan het project regenboogsteden.

Regenboogsteden

Er zijn in Nederland 44 regenboogsteden. Deze steden hebben een convenant afgesloten met minister Jet Bussemaker waarin ze beloven de acceptatie en veiligheid van LHBT'ers in hun gemeente te verbeteren. Alle regenboogsteden moeten volgend jaar beleid hebben gemaakt hiervoor.
In Gelderland zijn twee regenboogsteden: Arnhem en Nijmegen. Arnhem heeft sinds kort een regenboogzebrapad bij het Velperplein.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!