Nieuws

Tulpenbollen eten zonder hongerwinter in Groesbeek

Wie altijd al eens tulpenbollen heeft willen proeven kan zich deze maand melden bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Historisch kookatelier eet!verleden uit Nijmegen maakt ze op zondag 20 november klaar als onderdeel van een proeverij om te ontdekken wat er op het menu stond tijdens de oorlogs- en bevrijdingstijd. © Omroep Gelderland
GROESBEEK - Wie altijd al eens tulpenbollen heeft willen proeven kan zich deze maand melden bij het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Historisch kookatelier eet!verleden uit Nijmegen maakt ze op zondag 20 november klaar als onderdeel van een proeverij om te ontdekken wat er op het menu stond tijdens de oorlogs- en bevrijdingstijd.
De hapjes die geserveerd worden zijn afkomstig uit kookboekjes die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden uitgegeven en volgen het verhaal van de oorlog. De proeverij begint met een zogenoemd ‘hamsterrecept’: gerechten met ingrediënten die de maag goed vullen en waar veel voedingsstoffen in zitten, zodat het lichaam goed gevoed wordt met weinig ingrediënten.

Bloembollen ooit juist een delicatesse

De hapjes die volgen laten zien hoe men in tijden van schaarste en eenvoud toch creatief was in de keuken, zoals het gebruik van wilde kruiden en noten, en in de hongerwinter zelfs tulpenbol. Als laatste wordt er een ‘bevrijdingsrecept’ geserveerd.
Waar ze tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog gegeten werden uit pure nood, waren bloembollen in de Oudheid bizar genoeg juist een delicatesse. 'Het was elitevoedsel', vertelt Manon Henzen van het historisch kookatelier dat de proeverij verzorgd. 'En persoonlijk vind ik ze erg smakelijk', voegt ze daar aan toe. 'Er gaat regelmatig een handje door de salade.'

Bitter en waardeloos

Dat niet iedereen kapot was van bloembollen en ze als ware delicatesse zag blijkt wel uit een citaat van dichter uit de Oudheid Philemon, die wordt aangehaald in het geschrift Deipnosophistae van de Griekse geleerde Athenaeus van Naucratis: 'Als je een bloembol wilt eten', zegt de dichter Philemon, 'bedenk dan eens hoeveel dingen je nodig hebt om ervoor te zorgen dat hij een beetje lekker smaakt! Kaas heb je nodig, honing, sesamzaad, olie, ui, azijn, duivelsdrek; want de bloembol op zich is bitter en waardeloos.'
In de oudheid aten ze overigens andere soorten bloembollen. De tulp was er nog niet in de Oudheid, maar is volgens historica en kookliefhebber Manon Henzen 'een zeer smakelijk alternatief' en 'de best eetbare bloembol'.

Persoonlijke ervaringen hongerwinter

Naast de proeverij wordt het verhaal vertelt van de hongerwinter en de voedseldroppings in Nederland door ooggetuige Gerrit Kok. Hij was in van de oorlog nog een kind en vertelt over zijn persoonlijke ervaringen. Ook is documentaire ‘Naar de Boeren’ te zien. Deze toont het verhaal van de destijds 12-jarige Sjaak de Zwart. Tijdens de hongerwinter van 1944-1945 werd hij samen met 40.000 andere kinderen geëvacueerd naar het plattelandom te overleven.
compilatie ‘Naar de Boeren’

Zie ook: