Nieuws

Fotograaf Harvey blogt: Vogels fotograferen? Begin simpel

ARNHEM - Veel (beginnende) natuurfotografen willen op een bepaald moment ook vogels fotograferen. Logisch natuurlijk want vogels zijn er altijd en overal en in allerlei smaken en kleuren.
Voor het item van vandaag zijn we naar een stadspark gegaan. Dit heeft als grote voordeel dat de vogels over het algemeen aan mensen gewend zijn en zich bovendien gemakkelijk laten lokken met voer. Een ander voordeel van parkvogels is het feit dat ze over het algemeen vrij groot zijn en dus makkelijk groot in beeld komen. Met een leuke telelens tot 300 of 400mm maak je de mooiste foto’s.
Wij zijn vandaag naar Sonsbeekpark in Arnhem gegaan. Een mooi groot en groen park met veel waterpartijen. Ik gebruik vandaag de 100-400mm lens. Omdat de herfst nu op zijn mooist is, kleurt het water op een aantal plekken mooi oranje en bruin. Door op een handige plek te voeren lok je de vogels naar de plek waar jij ze wilt hebben. Al snel stikt het op mijn voerplekje van de meerkoeten, een paar nijlganzen, wilde en parkeenden, een paar kuifeenden, twee brutale knobbelzwanen en in de verte zit een dodaars. De dodaars is het kleinste fuutje van ons land. Die lust geen brood, maar hij laat zich wel mooi zien omdat hij mensen gewend is. Ook schiet er een paar keer een ijsvogel langs. Al roepend, een hoog zzziieeee, schiet hij laag over het water.
Foto: Harvey van Diek
Ik voer bewust kleine stukjes brood en ook niet alles in een keer zodat ik voor mezelf een aantal fotografeermomenten kan creëren, zeker als je alleen bent is dat handiger dan alles in een keer voeren. Ben je met zijn tweeën dan kan de een klaar liggen of klaar zitten met de camera, terwijl de ander gericht op de ideale plek kan voeren.
Wil je actie in de foto’s (bijv. waterspetters) dan moet je wel een hoge sluitertijd hebben, bij voorkeur boven de 1/1000e. Dit bereik je vrij eenvoudig door je ISO-waarde op te schroeven. De meeste camera’s hebben tegenwoordig een behoorlijke ruisonderdrukking, dus de ISO kan met gemak naar 800 of 1000 ISO. Ik heb geluk vandaag want het zonnetje komt waterig door. Dat betekent een hoge sluitertijd en mooie belichting van de herfstbladeren.
Foto: Harvey van Diek
Door op de grond te gaan liggen (wel een goede regenbroek aan en pas op voor hondendrollen!) kom ik oog in oog met mijn onderwerp te liggen. Het paartje knobbelzwanen komt wel heel dichtbij. Gelukkig ben ik niet bang voor deze witte reuzen. O ja, probeer altijd de horizon recht te houden. Niets is storender op een foto dan een scheve horizon. Gelukkig is de horizon in een fotobewerkingsprogramma heel eenvoudig recht te zetten.
Als het brood op is en de rust op de plas weerkeert zoeken wij een mooi landschappelijk doorkijkje om met de mobiel een paar mooie herfstkiekjes te maken. Langs de waterrand en het wandelpad ontstaat er vanzelf een mooi beeld. De herfstblaadjes plaats ik onscherper links in beeld, de overliggende tak wil ik scherp in beeld hebben.
Omdat veel fotografen op Instagram zitten en foto’s daar meestal vierkant afgebeeld worden, maak ik met mijn mobiel ook vierkante foto’s. Dit vraagt een iets andere uitsnede, maar is wel te doen.
Foto: Harvey van Diek
Veel kiekplezier en stuur al je mooie herfstfoto’s, dus niet alleen van parkvogels, maar ook andere herfstfoto’s naar www.buitengewoon.nl/foto of via Instagram met hashtag #buitengewoon_gld. We zijn heel benieuwd.
Kijk dinsdagavond naar BuitenGewoon voor het item met Harvey van Diek.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!