Nieuws

BuitenGewoon uitzending 15 november

ARNHEM - Op 15 november in het natuurprogramma BuitenGewoon:

Hierdense Beek

De Hierdense Beek is één van de mooiste beken van de Veluwe. De beek stroomt van Uddel naar de Randmeren en verandert onderweg een paar keer van naam. We komen hem ook tegen als de Staverdense of Leuvenumse Beek. De beek is de afgelopen jaren behoorlijk schoongemaakt en opgeknapt maar echt spectaculair is de zandmotor die in de beek is aangebracht. Het snelstromende water neemt het zand mee, dat vervolgens wordt opgevangen door bomen die in de beek zijn neergelegd. Het resultaat is dat de beek ondieper wordt en buiten zijn oevers treedt. Met stevige regen zet de beek 60 ha. onder water en dat biedt nieuwe kansen voor soorten die profiteren van de overgang van nat naar droog.
Meer informatie: Zandmotor

Bloemkampen

De Hierdense Poort verbindt de Veluwe met de natuurrijke open weidegebieden aan de Veluwemeerkust. Deze Poort zou een nieuwe verbinding worden tussen de Veluwe en de Oostvaardersplassen, een plan dat vier jaar geleden werd wegbezuinigd. Natuurmonumenten liet zich niet uit het veld slaan en kocht de afgelopen jaren zo’n 60 ha landbouwgronden aan bij de Veluwemeerkust. Er is nu een aaneengesloten gebied ontstaan waar bloemrijke graslanden weer een kans krijgen. Voor veel insecten, bijen en vlinders zijn inheemse bloemen van essentieel belang voor hun voortbestaan.
Meer informatie: Hierdense Beek

Recreatiedruk op de natuur

Het is druk in de natuur. Te druk wat Patrick Jansen van de Wageningen Universiteit betreft. Hij maakt zich zorgen over te veel mensen die de natuur in trekken. Hij pleit voor onderzoek naar de gevolgen en vraagt de Gelderlanders om zich ervan bewust te zijn dat ze te gast zijn in het huis van planten en dieren. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!