Nieuws

Zorgen om fijnstof; protest in Kootwijkerbroek tegen bedrijf met 25.000 kippen

KOOTWIJKERBROEK - Zorgen in het buurtschap Essen bij Kootwijkerbroek. Omwonenden zijn bang voor fijnstof omdat er een nieuw biologisch kippenbedrijf komt. De schuur die nog in aanbouw is zou goed zijn voor 25.000 kippen.
Onderzoek wijst uit dat diervriendelijke kippenhouderijen voor gezondheidsklachten bij mensen kunnen zorgen. Het stof dat de kippen veroorzaken gaat ongefilterd de lucht in. 'Er zijn omwonenden die bang zijn voor hun gezondheid', zegt omwonende Henk-Jan van Essen.

Problemen fijnstof bekend

De gemeente Barneveld heeft alle benodigde vergunningen voor de kippenhouderij afgegeven. De problematiek van de extra fijnstof is bij de gemeente bekend.
Er wordt gewerkt aan een plan van aanpak dat eind dit jaar wordt gepresenteerd. Wethouder Aart de Kruijf: 'Het kan niet waar zijn dat we straks met een huisvestingssysteem te maken blijven houden wat onze gezondheid direct aantast. Dus daar moeten we een nieuw evenwicht in zoeken.'

'Gemeente hoort haar burgers te beschermen'

De eigenaar van de nieuwe kippenhouderij laat weten de procedures met vertrouwen tegemoet te zien. De zorgen in de buurt zijn er niet minder om en daarom gaan ze maandag in een protestmars naar het gemeentehuis. 'De gemeente, de overheid, hoort haar burgers te beschermen. Dat is één van de basistaken van de overheid', zegt Henk-Jan van Essen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!