Nieuws

Eindredacteur Gert blogt: Nooit meer doen, verkiezing van het mooiste natuurgebied

Goed, de Veluwe is dus op de tweede plaats geëindigd in de verkiezing van het mooiste natuurgebied van ons land. Het Waddengebied heeft gewonnen. 88.000 Nederlanders hebben gestemd. Dat is een opkomstpercentage van minder dan 1 procent. Bij een referendum is een opkomst van ten minste 30 procent nodig. Het lijkt me vanzelfsprekend dat deze verkiezingen ongeldig worden verklaard.
ARNHEM - Goed, de Veluwe is dus op de tweede plaats geëindigd in de verkiezing van het mooiste natuurgebied van ons land. Het Waddengebied heeft gewonnen. 88.000 Nederlanders hebben gestemd. Dat is een opkomstpercentage van minder dan 1 procent. Bij een referendum is een opkomst van ten minste 30 procent nodig. Het lijkt me vanzelfsprekend dat deze verkiezingen ongeldig worden verklaard.
Nee, onzin. Hoewel ik de Veluwe graag een eerste plaats had gegund, wil ik niets afdingen aan deze uitslag. Het doel is immers behaald, Den Haag maakt drie ton over naar Gelderland om leuke dingen mee te doen op de Veluwe. Ik ben benieuwd en hoor het graag.
Maar dat aantal van 88.000 kiezers viel me ernstig tegen. (Zo’n 15.000 kozen voor de Wadden en ca. 10.000 voor de Veluwe.) Ik vind dat bar weinig. Als we er van uitgaan dat de jeugd zich nauwelijks interesseert voor natuur en alleen 18-plussers hebben gestemd, dan noteer ik een opkomstpercentage van minder dan 0,7 procent. Ter vergelijking, bij het referendum over de Oekraïne ging ruim 32 procent naar de stembus.

Geen interesse in de Hollandse natuur?

Moeten we nu vaststellen dan wij ons meer interesseren voor Oost-Europa dan voor onze Hollandse natuur? Ach nee, achteraf blijkt dat die hele verkiezing van het mooiste natuurgebied niet meer was dan een leuk tijdverdrijf voor chauvinistische natuurliefhebbers. Onder wie ondergetekende. Sorry!
Ik geloof oprecht dat het de staatssecretaris te doen was om meer mensen te betrekken bij de natuur in Nederland. Maar helaas, dat is dus mislukt. Die meeste mensen gaan dit weekend weer lekker wandelen in de natuur bij hen om de hoek. En het interesseert ze niets dat er ergens een natuurgebied is dat misschien mooier is.
Triest vind ik het voor die andere natuurgebieden die de top drie niet gehaald hebben en nu geheel ten onrechte te boek staan als minder mooi. Zoals de Weerribben in Overijssel (plaats 7) of de Drentsche AA (plaats 9). Gebieden waar ik graag kom als ik even genoeg heb van de Veluwe en die ik iedereen kan aanraden.

Nooit meer doen

Laten we afspreken dat we voor eens en voor altijd klaar zijn met dit soort verkiezingen. Nooit meer doen. Natuur laat zich niet onderscheiden in gebieden, zeker niet op de schaal van Nederland. Natuur is grenzeloos. Onze Gelderse otters komen uit Overijssel. Onze bevers komen uit de Brabantse Biesbosch. Onze flora langs de rivieren van ver weg uit Oost-Europa.
Als onze politici zich werkelijk bekommeren om de Nederlandse natuur, dan geven ze alle provincies een cadeautje van drie ton. En liefst nog iets meer om de bezuinigingen van honderden miljoenen in de afgelopen jaren te compenseren.
Nog één vraag: wat heeft deze hele wedstrijd inclusief alle filmpjes en bidbooken van de 13 genomineerden en de rondreis van de staatssecretaris met gevolg door Nederland eigenlijk gekost?