Nieuws

Co-assistenten in actie: in Nijmegen bijten ze op een houtje

Actie in Nijmegen: 'houtjebijters' van de medische studenten vereniging.
Precies een jaar nadat ze bij de Tweede Kamer aanklopten voor een redelijke financiële vergoeding voor hun werk, voeren de co-assistenten opnieuw actie voor dat doel. Met opnieuw een petitie in Den Haag en acties op Facebook en Twitter. 'We moeten op een houtje bijten.' © Facebook
NIJMEGEN - Precies een jaar nadat ze bij de Tweede Kamer aanklopten voor een redelijke financiële vergoeding voor hun werk, voeren de co-assistenten opnieuw actie voor dat doel. Met opnieuw een petitie in Den Haag en acties op Facebook en Twitter. 'We moeten op een houtje bijten.'
De artsen in opleiding, studenten dus, zeggen het niet makkelijk te hebben. Een beetje co-schap kost al zo'n 55 uur in de week en tijd voor bijverdiensten is er dan niet. Voeg daarbij het afschaffen van de basisbeurs en de komst van het leenstelsel en het feit dat medisch studenten veel hogere kosten moeten maken dan andere studenten en het probleem is duidelijk, zeggen ze. Reden om te pleiten voor een financiële vergoeding van zo'n 280 euro per maand.
Luister het radio-interview met co-assistent Martijn van der Meulen van het Rijnstateziekenhuis in Arnhem terug:

'Bussemaker doof voor problemen'

Ruim 22.000 handtekeningen zetten een jaar geleden geen zoden aan de dijk. 'Omdat verantwoordelijk minister Bussemaker van Onderwijs niet snapt wat een co-schap inhoudt', aldus de Nijmeegse KO-raad, platform en belangenbehartiger van co-assistenten. 'Want waarom krijgt een student verpleegkunde wel een stagevergoeding en wij niet?', zegt een van de actievoerende co-assistenten. 
Die houden hun actie overigens keurig. Gehuld in witte jassen in Den Haag ('D66 steunt onze actie') en met persoonlijke ontboezemingen en hartenkreten op sociale media als Facebook en Twitter. Besturen van een aantal ziekenhuizen laten op de actiepagina's weten de co-assistenten te steunen. 

Op een houtje bijten

Want 55 uur draaien binnen de muren van een ziekenhuis in het kielzog van een behandelend arts is meer dan meekijken en koffie halen voor de arts. 'We werken gewoon mee, we doen gewoon mee: dat wordt ook van ons verwacht', aldus een andere actievoerder. Bussemaker staat tot nu toe op het standpunt dat een co-schap leren is en geen werk. De co-assistenten, en ziekenhuizen, zien dat anders.  
En intussen is er nog geen sprake van een normale vergoeding voor al die inspanning en moeten de co-assistenten noodgedwongen op een houtje bijten. En dat is te zien: de actiepagina's puilen uit van de foto's met studenten die op een houtje bijten. Letterlijk. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!