Nieuws

Gedeputeerde van Dijk blogt: ik heb gestemd op de Veluwe

Mooi hè?
Het mooiste jaargetijde is aangebroken: de herfst. Het korten van de dagen, de mooie mistbanken, de vallende bladeren. Tijd voor de mooie wandelingen met de warme jassen aan. Je kunt met een goed surfpak nog surfen met de harde wind. De fiets kan nog net gebruikt worden om te genieten van de mooie natuur. © provincie Gelderland
ARNHEM - Het mooiste jaargetijde is aangebroken: de herfst. Het korten van de dagen, de mooie mistbanken, de vallende bladeren. Tijd voor de mooie wandelingen met de warme jassen aan. Je kunt met een goed surfpak nog surfen met de harde wind. De fiets kan nog net gebruikt worden om te genieten van de mooie natuur.
Er is eigenlijk maar een plek in Nederland waar dat echt kan: de Veluwe. Mooie natuur met een grote verscheidenheid. De bossen met de burlende herten. En als je geluk hebt ook nog de moeflons, de wisenten en de wilde zwijnen. De mooie knobbelzwanen tussen de windsurfers op het Veluwemeer.
Er is geen gebied in Nederland waar de biodiversiteit zo groot is als op de Veluwe. Als je er woont of dagelijks door heen rijdt, valt het sommige mensen minder op, maar als je twee tellen stil staat en om je heen kijkt, kun je niet anders concluderen dan: de Veluwe is echt het mooiste gebied van Nederland.
Bijzondere is het ook dat er gesprekken gevoerd worden over wat de Veluwe nu zo uniek maakt. Ik merk dat dat voor iedereen weer anders ligt. Zo zijn er veel mensen die de uitgestrekte weidse velden geweldig vinden. Of het Jachtslot van Sint Hubertus omdat ze daar herinneringen aan hebben of van die bijzondere architectuur houden in combinatie met de mooie natuur.
En weer anderen die juist de aanwezigheid van de big 5 kenmerkend vinden.
De Veluwe is de enige plek waar zowel edelhert, damhert, wild zwijn, ree en moeflon elkaar tegen kunnen komen. En daar is ook dit jaar nog de wisent aan toegevoegd. Weer anderen genieten van de Hanzesteden in de nabijheid van uitgestrekte fietspaden langs mooie landschappen en bijzondere natuur.
Natuurlijk zijn er ook zorgen over de natuur op de Veluwe: we werken hard aan maatregelen om de natuur te versterken. Zo maken we afspraken met partners over het uitbreiden en verbinden van de natuur. En werken we aan afspraken die zorgen voor een goede balans tussen die bijzonder mooie natuur en de mensen die hier van genieten en wonen.
Het eerste voorbeeld is nu dat we de Veluwe kandidaat hebben gesteld voor het mooiste natuurgebied van Nederland.
Wat ik maar wil zeggen: de Veluwe is zo mooi, groot, uitgestrekt en divers: uniek en dus echt het mooiste natuurgebied van Nederland. Ik heb gestemd op de Veluwe want die hoort op nummer 1. Ik hoop dat u dat ook doet.
Jan Jacob van Dijk (CDA) is gedeputeerde voor de provincie Gelderland. Hij is verantwoordelijk voor vitaal platteland (natuur, landbouw) en economie (recreatie & toerisme)