Nieuws

Het Rijk wilde Gelderland offeren als de Russen zouden komen

Fort Pannerden.
Gelderland heeft eeuwenlang gefungeerd als buffer voor de Randstad. De Gelderse rivieren moesten tijdens de Gouden Eeuw vijandelijke legers tegen houden. Gedurende de Koude Oorlog offerde de regering in Den Haag Gelderland op als de Russen zouden komen. © archief Omroep Gelderland
DOORNENBURG - Gelderland heeft eeuwenlang gefungeerd als buffer voor de Randstad. De Gelderse rivieren moesten tijdens de Gouden Eeuw vijandelijke legers tegen houden. Gedurende de Koude Oorlog offerde de regering in Den Haag Gelderland op als de Russen zouden komen.
De laatste grote verdedigingslinie die de regering in Den Haag liet aanleggen, was de IJssellinie. Grote delen van Gelderland tussen Nijmegen en Elburg zouden onder water worden gezet bij een aanval van het Rode Leger van de Sovjet-Unie. Honderdduizenden bewoners langs de IJssel moesten evacueren voor het stijgende rivierwater.

De geheime IJssellinie

Het plan van de IJssellinie was lange tijd groot geheim. De evacuatie stond op papier beschreven, maar was vanwege de geheimhouding nooit geoefend. De stukken zijn nu voor iedereen te bekijken in het Gelders Archief.
De Ridders van Gelre doken in het archief en tonen vanavond in het Omroep Gelderland-programma Ridders van Gelre hun bevindingen. Zo ontdekken zij dat veel inwoners van gemeenten langs de IJssel naar de Achterhoek moesten evacueren, als het gebied onder water gezet zou worden. Maar alle gebieden ten oosten van de IJssel werden zonder slag of stoot prijsgegeven aan de Russen.

Nieuwe Hollandse Waterlinie

In de negentiende eeuw was de situatie voor Gelderland niet veel beter. Toen was de Nieuwe Hollandse Waterlinie de belangrijkste verdedigingslinie van de Randstad tegen vijandelijke legers. Deze liep precies op de grens van de provincies Gelderland en Zuid-Holland.
De Ridders van Gelre komen maar tot één conclusie: Vanaf de Hollandse Gouden Eeuw tot ver na de Tweede Wereldoorlog zou de regering in Den Haag Gelderland prijsgeven aan de vijand om de Randstad te redden.

Fort Pannerden

Na eeuwen heeft Gelderland eindelijk profijt van de Hollandse waterlinies. De mooiste forten liggen in onze provincie en dit zijn nu toeristische trekpleisters. Fort Pannerden is een bijzonder verdedigingswerk dat het splitsingspunt van Rijn en Waal moest verdedigen en controleren.
Dit fort is aanstaande zaterdag 5 november de locatie voor de Gelredag. Van 10.00 uur tot 13.00 uur is het Soldatenmuseum vrij toegankelijk. Ook zijn er korte rondleidingen met een gids door de overige ruimtes van het fort.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!