Nieuws

Rocken, swingen en grappen maken in voormalig godshuis Bemmel

Een driedaags openingsfeest luidt het begin in van een nieuw leven voor de Donatuskerk in Bemmel. De afgelopen maanden is het gebouw verspijkerd tot theaterkerk met 232 zitplaatsen, een ruime foyer en verschillende kleinere ruimtes. © @theaterkerk
BEMMEL - Een driedaags openingsfeest luidt het begin in van een nieuw leven voor de Donatuskerk in Bemmel. De afgelopen maanden is het gebouw verspijkerd tot theaterkerk met 232 zitplaatsen, een ruime foyer en verschillende kleinere ruimtes.
Naast een podium en een tribune biedt de kerk ook een onderkomen aan tien verschillende muziekgezelschappen die het dorp rijk is. Heel veel inwoners van Bemmel hebben ontelbare voetstappen in het gebouw liggen.
Toen de gemeente haar handen aftrok van een plan om de kerk een tweede leven te gunnen, sprongen inwoners van Bemmel op de bres om het markante gebouw midden in het dorp te redden van een gewiekste projectontwikkelaar en/of de sloophamer.

Mensen houden van zo'n kerk

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werken noemt het initiatief in Bemmel 'een heel mooi voorbeeld'. Volgens de Rijksdienst vergt een dergelijk project 'moed en heel veel doorzettingsvermogen.' En dat kan omdat mensen van zo'n kerk houden.
De agenda voor de Bemmelse theaterkerk begint al flink te groeien. Tijdens het openingsfeest wordt het rocken en swingen met coverbands en wat later komen onder anderen Freek de Jonge, Javier Guzman, Lucky Fonz III en Eric van Sauers naar het nieuwe podium in Bemmel.
Overigens is de kerk in Bemmel niet de enige die is omgebouwd tot theater. Op verschillende plekken, zoals bijvoorbeeld in het Friese Wier is de kerk een theater geworden.
Reportage over de verbouwing:

Zie ook: