Nieuws

Nu het nog kan: speuren naar verdwenen steiger in Harderwijk

HARDERWIJK - De bodem van Harderwijk zit vol met overblijfselen van het verleden, zoals funderingen, kelders, beerputten, gedempte waterwegen en verdedigingsmuren. Bijzonder, maar ook lastig als een groot deel van het centrum verbouwd moet worden. Nu het nog kan zoeken archeologen in de grond naar historische voorwerpen.
Het plan Waterfront moet de stad de komende jaren een compleet ander aanzien geven. Er komen 1400 woningen dicht bij het water, een nieuwe jacht- en passantenhaven, een stadsstrand, een lange flaneerpromenade, twee parkeergarages en vele winkel- en horecavoorzieningen.

Speuren naar oude steiger

De Vischpoort is het laatste deel van het Waterfrontplan. Archeologen zoeken daar vooral naar de laad- en lossteiger, ook wel havenbrug, die vroeger vanaf de Vischpoort in zee stak. Kleine platbodems konden daar aanmeren.
Later geven de onderzoekers een advies over het behoud en de bescherming van eventuele vondsten. 'De vondsten worden opgeslagen in het Gelders depot in Nijmegen, maar we hebben ook een Stadsmuseum in Harderwijk. Het is zeker de bedoeling dat we vondsten in bruikleen krijgen om de geschiedenis van Harderwijk te tonen', legt regioarcheoloog Maarten Wispelwey uit.

Zeetoren meest bijzondere vondst

De afgelopen jaren is er op verschillende plekken in Harderwijk gegraven en volgens Wispelweg is een losstaande zeetoren met zandstenen voet tot nu toe de meest bijzondere vondst. 'Een enorm zwaar gefundeerd bouwwerk midden in de voormalige Zuiderzee om de stad te verdedigen. Als je dat gewoon onder het plaveisel van de straat tegenkomt, is dat gruwelijk boeiend', benadrukt de regioarcheoloog.
Luister het radio-interview met regioarcheoloog Maarten Wispelwey terug:
Na het afronden van het archeologisch onderzoek begint de gemeente met de plaatsing van de damwanden voor de brughoofden voor de brug tussen de Vischpoort en het Dolfinarium.