Nieuws

Prima appeloogst, maar toch morren de Betuwse fruittelers

DEIL - 'Het voortduren van de Russische boycot wordt van lieverlee desastreus'. Dat zegt fruitteler Eric van Haarlem uit Deil. Deze dagen oogst hij de laatste Jonagold-appels. Of hij die appels voor een goede prijs kan verkopen, is de grote vraag. Doordat er geen fruit naar Rusland mag, verschuiven in Europa de markten en dus ook de prijzen.
Van Haarlem: 'We moeten nu bijvoorbeeld ook tegen de Polen concurreren want ook die mogen niet leveren aan Rusland. Dus komen de Polen met hun appels naar Duitsland en wij komen ze daar tegen. De Polen produceren goedkoper, daarvan kost de jonagold gemiddeld zo'n vijf cent per kilo, terwijl die bij ons toch al gauw 20 tot 25 cent per kilo op moet leveren'.

Opheffen boycot het allerbelangrijkste

Marc André de la Porte uit Dreumel is voorzitter van de regio Midden- Nederland van de Nederlandse Fruittelers Organisatie. Het opheffen van de boycot is het allerbelangrijkste voor de sector. Maar zolang dat niet gebeurt, zijn er nog andere dingen die er volgens hem moeten gebeuren:
Voorzitter André de la Porte: 'De overheid zou bijvoorbeeld iets kunnen doen aan de belastingen en heffingen om de telers tegemoet te kunnen komen. En wat natuurlijk ook zou moeten gebeuren, is het stopzetten van de Europese subsidie voor nieuwe aanplant in Oost-Europa. Dat helpt natuurlijk ook niet'.

Nieuwe markten

Ondertussen proberen de fruittelers nieuwe markten aan te boren. Fruitteler van Haarlem uit Deil: 'Handel drijven met andere landen is niet altijd even makkelijk. Daarvoor moet je eerst aan allerlei regels en handelsverdragen voldoen. We leveren nu ook peren aan China, maar die volumes zijn nog klein, het gaat dus niet om grote hoeveelheden'.
Het fruit dat overblijft wordt overigens nog wel verwerkt en niet zoals in België over akkers uitgestrooid om daar weg te rotten. 'De overgebleven Elstar-appels, daarvan wordt appelmoes gemaakt. Dat levert dan nog 8 tot 10 cent per kilo op'.