Nieuws

Duo uit Barneveld en Ermelo cel in voor handel in duizenden kilo's illegaal vuurwerk

Een 69-jarige Barnevelder en een 60-jarige Ermeloër zijn vrijdag veroordeeld voor illegale vuurwerkhandel. Ze kregen beiden 30 maanden cel. © Rechtbank Gelderland
ARNHEM - Een 69-jarige Barnevelder en een 60-jarige Ermeloër zijn vrijdag veroordeeld voor illegale vuurwerkhandel. Ze kregen beiden 30 maanden cel.
De twee waren de hoofdverdachten in de zaak. Acht anderen kregen een kortere of een voorwaardelijke celstraf met daarnaast een werkstraf.
De hoofdverdachten zijn onder meer veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie. Het gaat dan om het op grote schaal aankopen, transporteren, opslaan en verkopen van vuurwerk. 

Meer dan 6000 kilo

Het gaat in deze zaak om lawinepijlen, nitraten, honderdduizendklappers en flowerbeds. Op een van de opslagplaatsen is meer dan 6000 kilo vuurwerk gevonden.

Vuurwerk in kruipruimte

Volgens de rechtbank leidde dit tot gevaarlijke situaties. Een van de verdachten had het vuurwerk opgeslagen liggen in de kruipruimte onder zijn woning. Een ander sloeg vuurwerk op in een zeecontainer, verstopt onder zaagsel en strobalen. Dat bracht brandgevaar met zich mee, ook omdat in een container daarnaast een hennepkwekerij zat.