Nieuws

Eindredacteur Gert blogt: Waarom de Veluwe de wedstrijd gaat verliezen

ARNHEM - Deze maand is de verkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland. 13 gebieden doen mee en de eerste drie krijgen ieder drie ton om meer bezoekers naar hun gebied te lokken. Natuurlijk hoort onze Veluwe bij de genomineerden.
Gelopen race voor de Veluwe, dacht ik. Appeltje – eitje. Er is immers geen ander natuurgebied waarin de grootste dieren van de Nederlandse natuur samenleven: Edelhert, wild zwijn, damhert, galloway, schotse hooglander, ree, vos, das en sinds kort de wisent. Er is ook geen ander gebied onder de genomineerden waarin een oerspektakel als de hertenbronst zoveel belangstelling trekt. Om maar eens wat te noemen.
Foto: Marie Bello, Nationaal Park de Hoge Veluwe
Maar helaas, de Veluwe gaat deze wedstrijd niet winnen. Ik zag een verbijsterend raar filmpje op de website van de wedstrijd dat ons moet overtuigen van de bijzondere schoonheid van de Veluwe.
Wat zien wij? Fietsers op een grindpad, een dode boom, een vaag poeltje, een standbeeld, een clubje muggen in de lucht en een ree op honderd meter afstand. Dit alles aangeprezen door Alex van Hoof, directeur van Burgers Zoo.
(De aanwezigheid van het jachtslot St. Hubertus verraadt dat het filmpje is opgenomen op het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Dat is een vergissing die ze in Den Haag wel vaker maken. Dat de Veluwe eigenlijk De Hoge Veluwe is. Of omgekeerd.)
Waar het mij om gaat, is wat we niet zien. Geen edelhert, geen zwijn, geen das en ga zo maar door. Niet de prachtige beken van de Veluwe. Niet de stuifzandvlaktes die uniek zijn in Nederland en West-Europa. Niet een woeste boswachter maar de baas van een dierenpark. Waar is onze natuur gebleven? Als dit het beeld is dat de rest van ons land van de Veluwe heeft, kunnen we het wel schudden.
Foto: Jolanda Buitenhek, Kootwijkerzand
Hebben Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of Geldersch Landschap zich al bij de verantwoordelijk bewindsman gemeld om ernstig te protesteren tegen deze voorstelling van zaken? Of zijn ze stiekem wel blij dat de prijs aan hun neus voorbij gaat. Dat er niet nog meer recreanten naar de Veluwe komen.
Jammer, ik gun de Veluwe dat geld wel. Je kan er een mooi plan van maken om bezoekers en natuur waar nodig een beetje uit elkaar te houden. Je kan er prachtige rustgebieden mee aanleggen voor het wild. Je kan er zelfs nog een paar wisenten van kopen. Nog een klein ecoductje misschien? Maar helaas, de Veluwe gaat het dus niet worden.
Mag ik een ander filmpje voordragen?
Als u dit wel overtuigt, kunt u nog tot en met 31 oktober op de Veluwe stemmen.
Gert Visser
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!