Nieuws

Angst voor overlast: omwonenden Bruil Beton Wageningen dreigen met rechtszaak

WAGENINGEN - Bewoners van de Havenstraat in Wageningen maken zich ernstig zorgen over de mogelijke uitbreiding van betoncentrale Bruil. De gemeente verleende het bedrijf onlangs een concept-vergunning waarmee de betonproductie flink kan worden opgevoerd. 'We hopen dat we er met de gemeente en andere partijen uitkomen. Maar als dat niet lukt, dan spannen we een procedure aan bij de Raad van State', zegt Judica Lookman van de Havenstraatvereniging.
Lookman vertegenwoordigt zo'n 15 omwonenden van de betonfabriek. Ze zijn bang voor een toename van stank, lawaai en langsdenderende vrachtwagens. 'Niet alleen overdag, maar ook in de vroege ochtend en avond. De fabriek mag mogelijk 12 keer per jaar zelfs een vol etmaal continu doordraaien.'

440.000 ton per jaar

Bruil vroeg de nieuwe vergunning in 2012 al aan. De onderneming wil in de toekomst de mogelijkheid hebben om meer te kunnen produceren. De conceptvergunning die de gemeente onlangs verleende biedt de betonfabriek de mogelijkheid om 440.000 ton per jaar te produceren.
Omwonenden hoeven niet bang te zijn voor meer overlast, zegt directeur Alfons van Woensel. 'Je komt alleen op dit soort hoge getallen uit als we het hele jaar door, zo'n 220 dagen, de hele dag volop doordraaien. Maar in de praktijk gebeurt dat niet. We kunnen ook prima uit de voeten met de helft van die productie.'

Investering niets meer waard

Naast de betonfabriek aan de Pabstendam stond eerder ook een asfaltcentrale. In 2009 is de centrale met veel pijn en moeite verplaatst. Daarbij werd in een contract tussen de gemeente, provincie en Bruil vastgelegd dat de overlast zo definitief tot een einde moest komen.
Gemeente en provincie investeerden ruim 10 miljoen euro in de verplaatsing. 'Als je dan nu een vergunning verstrekt waarbij je weer lawaai en nachtelijke overlast hebt, dan kun je zeggen dat die investering niets meer waard is', vindt omwonende Lookman.

Opnieuw naar vergunning kijken

De gemeente Wageningen is verantwoordelijk voor de conceptvergunning en laat weten dat ze in overleg is met Bruil om daar opnieuw naar te kijken.
Het bedrijf geeft aan eventueel bereid te zijn om de productiecapaciteit met de helft naar beneden te brengen. 'Mocht dat onverhoopt niet lukken, dan beslist de gemeente eigenstandig op de aanvraag op basis van wetgeving, argumenten en overwegingen. Dit gebeurt in goed overleg en afstemming met de provincie, aangezien zij het bevoegde gezag zijn voor de natuurbeschermingswetgeving', staat er in een persverklaring.
In november volgt er een gesprek tussen gemeente en omwonenden.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!