Nieuws

Een rouwstoet onderbreken dat doe je niet...of wel?

Een man uit Tiel werd zaterdag in zijn woonplaats mishandeld omdat hij een rouwstoet onderbrak. Het bericht zorgde voor veel reacties op sociale media. 'Uit respect had hij de stoet voorrang moeten geven' en 'hij heeft het vast niet gezien', klonk het. Hoog tijd voor een opfrismomentje: wat te doen als er een rouwstoet voorbij komt? © ANP
TIEL - Een man uit Tiel werd zaterdag in zijn woonplaats mishandeld omdat hij een rouwstoet onderbrak. Het bericht zorgde voor veel reacties op sociale media. 'Uit respect had hij de stoet voorrang moeten geven' en 'hij heeft het vast niet gezien', klonk het. Hoog tijd voor een opfrismomentje: wat te doen als er een rouwstoet voorbij komt?
De 39-jarige Tielenaar werd ernstig mishandeld door drie personen nadat hij een zebrapad in Tiel overstak en daarmee een rouwstoet onderbrak. Omdat de man geen voorrang kreeg, tikte hij uit frustratie op het dak van de auto.
De inzittenden stapten daarop uit en sloegen en schopten de man. Zijn zoontje was getuige van het voorval waarbij hij blauwe plekken en kneuzingen opliep.  

Storm van reacties

Op sociale media steken veel mensen de mishandelde man een hart onder de riem. Zij denken dat het slachtoffer niet heeft gezien dat het om een rouwstoet ging en dat hij daarom overstak.
Ook wordt verbaasd gereageerd op het feit dat de mensen in de auto 'erop los sloegen' terwijl het zoontje van de man toekeek. 
Anderen uitten juist kritiek op het 'slachtoffer': 'Iets meer respect voor een rouwstoet is op zijn plaats, hij had niet over mogen steken', klinkt het. 

Hoe zit het ook alweer?

De verkeersregels rondom een rouwstoet zijn simpel. Op kruispunten zonder verkeerslichten, haaientanden of voorrangsborden mag een rouwstoet sinds 1 juli 2010 niet meer 'doorsneden' worden. Voor de eerste rouwauto gelden de normale voorrangsregels, maar als deze is gepasseerd, hebben de volgauto's altijd voorrang. 
Op voorrangskruisingen, rotondes en kruisingen met verkeerslichten moet de rouwstoet zich aan de geldende verkeersregels houden. Stoppen voor rood verkeerslicht hoort er dus bij, net als voorrang geven bij uitritten en invoegstroken. 
Als iemand een zebrapad wil oversteken, moet deze persoon de rouwstoet altijd voor laten gaan. Dat gold dus ook voor de man uit Tiel. 

Let op de vlaggetjes

Maar let op, deze regels gelden alleen wanneer alle auto's in de rouwstoet op de juiste manier voorzien zijn van zwarte of zwart met witte vlaggetjes: aan de linker- én rechterkant van elke auto in de stoet.
Als de vlaggetjes niet op de officiële manier gebruikt worden om een overledene naar zijn laatste rustplaats te brengen, valt de stoet niet onder de bijzondere regeling en moet men zich aan de gewone verkeersregels houden. 

Onduidelijkheid in Tiel

Of de man in Tiel zich aan de regels heeft gehouden, is nog niet duidelijk. De politie doet onderzoek en probeert de feiten boven tafel te krijgen: heeft het slachtoffer de vlaggetjes gezien, of waren deze niet- of op de onjuiste manier bevestigd?
De personen uit de rouwstoet zullen ongeacht de uitkomst van het onderzoek gestraft worden voor de mishandeling van de man. Want ook al onderbrak hij de rouwstoet 'opzettelijk', voor eigen rechter spelen mag niet.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!