Nieuws

Middelvingers en scheldpartijen voor rijdster gehandicaptenwagentje

GROESBEEK - Huftergedrag in het verkeer. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt, maar Taro Gerritsen uit Groesbeek heeft er bijna elke dag last van. De Groesbeekse lijdt aan een zware vorm van reuma en rijdt daarom in een zogeheten Canta. Dat is een bijzonder gehandicaptenwagentje dat sprekend lijkt op een brommobiel, maar dat niet is. En dat merkt Taro.
Geregeld wordt ze met opgeheven middelvinger nagescholden door fietsers of voetgangers. 'Wat doet u daar, u mag daar helemaal niet zijn!,' krijgt de Groesbeekse naar het hoofd geslingerd. Kwade koppen kijken haar verwijtend aan, als ze haar Canta op de stoep parkeert. 'Niet erg vriendelijk hè', zegt Gerritsen van achter het stuur van haar invalidenwagentje.

Geen Brommobiel

'Ik denk dat heel veel mensen niet weten wat deze Canta mag of kan', zegt Taro Gerritsen. Het invalidenwagentje waarin Gerritsen rijdt, is dus geen brommobiel, maar wat is het dan wel? 'Volgens de wet is het een overdekte scootmobiel', legt Gerritsen uit. En daarom mag de Canta ook legaal op veel meer plekken komen dan een brommobiel.
 'Ik mag er 45 kilometer per uur mee rijden. Ik mag op het fietspad en het voetpad. Ik mag op B-wegen rijden en ik mag overal parkeren. Ik mag zelfs met de wagen een winkelcentrum inrijden!' aldus de Groesbeekse.
Zo'n Canta is dus veel handiger dan een brommobiel zou je denken, maar je moet als gehandicapte dan wel een olifantenhuid hebben om alle kritiek op te vangen. Als Gerritsen met haar Canta ter demonstratie voor de camera van Omroep Gelderland op het voetgangerspad langs het winkelcentrum rijdt, kijken mensen haar verbaasd na. 'Mag dat wel, klinkt het van alle kanten.'    

Zelfs de beroemde vinger

'Ik vind het heel belangrijk dat mensen begrijpen wat een Canta mag, dan hoeven ze niet meer zo gemeen naar me te kijken of te schelden.', zegt Gerritsen. 'Het is gewoon niet prettig, als je alsmaar van die opmerkingen krijgt als: je mag daar niet zijn. Ik heb zelfs de beroemde vinger al gehad. Ja de middelvinger weet u wel. Het is gewoon geen fijn gevoel. Nee, ik ben heel blij dat ik dit ding heb en mobiel ben en ik zou graag willen dat iedereen blij is met mij en mij dit soort dingen laat doen.'