Nieuws

Kaalslag langs de grote rivieren, natuurliefhebbers zien het met lede ogen aan

WAGENINGEN - Het is verschillende natuurorganisaties een doorn in het oog: de kaalslag langs de grote rivieren in Gelderland. Rijkswaterstaat kapt op dit moment bomen en struiken langs de Rijn in Wageningen en bij de Lek in Culemborg.
De organisatie doet dat omdat de rivieren regelmatig te maken gaan krijgen met hoogwater omdat het vaker regent. Het groen moet wijken omdat de uiterwaarden dan beter kunnen volstromen. Begroeiing belemmert doorstroming van het water. Natuurorganisaties vrezen dat er te veel gekapt wordt en dat er daardoor onnodig veel schade wordt aangericht.

'Broedende steenuilen verjaagd'

'Zo verdwijnen knotwilgen waar steenuilen in broeden' zegt Patrick Jansen voorzitter van Vereniging Mooi Wageningen. Hij schrok van de kaalslag en zag dat er markante meidoorns tegen de vlakte zijn gegaan. 'Ze worden zelfs gefreesd, met wortel en al wordt dan de boom weggehaald', zo zegt Jansen.
Hij ziet dat er een omslag gaande is bij Rijkswaterstaat: 'Voorheen zette de organisatie zich juist in om ruigere vlaktes, meer groen langs de rivier te stimuleren.' Nu lijkt Rijkswaterstaat voor enkel alleen veiligheid te gaan en daarvoor moet groen wijken zegt de voorzitter van Vereniging Mooi Wageningen.
Verslaggever Thijs Boelens in Wageningen:

'Veiligheid belangrijk maar nu gaat het te ver'

Kars Veling van Natuur en Vogelwacht Culemborg ziet ook dat rondom de spoordijk in Culemborg op veel plekken bossen en struiken worden weggehaald. Hij heeft het idee dat er meer wordt meer weggehaald dan nodig. Veling snapt wél het belang van veiligheid. Ik ben zelf ook geëvacueerd in 1995, in Culemborg omdat het water steeg. 'Je moet iets tegen hoog water doen, een evacuatie wil ik niet nog een keer meemaken maar nu gaat Rijkswaterstaat te ver'. 

'Doen we niet elk jaar'

Rijkswaterstaat spreekt dat tegen en zegt met alle terreinbeherende organisaties te overleggen. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en bijvoorbeeld Geldersch Landschap & Kasteelen keken mee met het plan 'Stroomlijn', aldus Cor Beekmans van Rijkswaterstaat: 'We halen bomen weg op de plekken waar het water het hardste stroomt. In de luwte laten we de bomen gewoon staan. Wij vinden het geen kaalslag', zegt Beekmans. Hij legt uit dat er ook achterstallig onderhoud wordt gepleegd, we gaan niet jaarlijks zoveel bomen verwijderen.'