Nieuws

Praatgroep over angsten en dwangstoornissen in Arnhem: zo bang dat je denkt aan zelfmoord

De  Angst-, Dwang- en Fobiestichting start woensdag met een nieuwe praatgroep in Arnhem. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor volwassenen met angst- of dwangklachten, zoals paniekstoornis, smetvrees, controledwang en andere dwanggedachten.
ARNHEM - De  Angst-, Dwang- en Fobiestichting start woensdag met een nieuwe praatgroep in Arnhem. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor volwassenen met angst- of dwangklachten, zoals paniekstoornis, smetvrees, controledwang en andere dwanggedachten.
De deelnemers krijgen begeleiding van twee ervaringsdeskundigen. Een van hen is Ineke van Rijnbach.
Van Rijnbach was maandag lunchgast van Rob Kleijs bij Radio Gelderland. Jarenlang kampte ze met dwangstoornissen. 'Ik had last van poetsdwang, controledwang en ik wilde steeds een bevestiging dat ik dingen goed deed. Ik ben erdoor in de WAO beland. Ik was zelfs suïcidaal en ben opgenomen geweest. Zo erg was het het', zegt ze.

Praktische tips

Praten over je stoornissen helpt, zegt de vrouw, die haar stoornissen inmiddels 16 jaar onder controle heeft. 'In de groep ontmoet je mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Door ervaringen te delen word je begrepen en krijg je steun. En je krijgt praktische tips om je angst de baas te worden.'
Het helemaal verdwijnen van angsten en stoornissen blijft lastig, zegt de ervaringsdeskundige. 'Het zit bij mij aan de oppervlakte en ik heb ook geen baan meer. Ik doe wel veel vrijwilligerswerk. Dwangmatige handelingen liggen altijd op de loer, maar het is voor mij beheersbaar.'
Luister hier het gesprek tussen Rob Kleijs en Ineke van Rijnbach terug:

Zie ook:

Website Angst-, Dwang- en Fobiestichting
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!