Nieuws

Spectaculaire bronstfoto's, dit is de top 3

De meest spectaculaire tijd op de Veluwe loopt op zijn eind. Het geluid van burlende herten verstilt. De strijd is gestreden, de meeste hindes zijn gedekt. En ook het leger bronstfotografen dunt uit. Ze hebben de afgelopen anderhalve maand de mooiste foto's gemaakt. © Louis Verhoeven
ARNHEM - De meest spectaculaire tijd op de Veluwe loopt op zijn eind. Het geluid van burlende herten verstilt. De strijd is gestreden, de meeste hindes zijn gedekt. En ook het leger bronstfotografen dunt uit. Ze hebben de afgelopen anderhalve maand de mooiste foto's gemaakt.
Natuurfotograaf Johan van der Wielen begaf zich eerder zelf tussen alle fotografen op de Wildbaan in Nationaal Park Hoge Veluwe. Hij maakte er zelf een serie foto's en selecteerde de mooiste foto's uit het album van BuitenGewoon.
Johan van der Wielen: "Ik heb gekeken naar vele beelden van de hertenbronst. Heb daartussen geweldige momenten gezien met burlen, gevechten en zelfs paringen. Toch moet een beeld voor mij meer zijn dan alleen maar een stuk gedrag of mooi moment. Een foto is voor mij meer dan het onderwerp: het is de keuze van het licht, compositie, scherpte, kleur, contrast en moment. Dit alles bepaalt of een fotograaf een moment heeft vastgelegd of een mooie foto heeft gemaakt. En met die bril vielen een drietal beelden mij op."

1. De foto van Louis Verhoeven

Johan: Ik ben dol op sfeer en licht. Prachtig is hier de zachtheid van het licht en de lichtjes van de muggen (?). Het hert kijkt nog even op en staat mooi in de compositie. En dat ademwolkje… dat maakt het af!

2: De foto van Jan Koops

Johan: Soms gaat het om het moment en terwijl velen alleen maar bezig zijn met Hubertus, zijn geburl en zijn tegenstanders heeft deze fotograaf ervoor gekozen om een geweldig moment met hindes vast te leggen. Dat pootje dit net even dat tikje geeft, de blik in de ogen en de perfecte scherpte. Mooi compositie met die twee herten eromheen. Dit beeld vertelt een heel verhaal!

3: Florus van den Berg volgt al jaren het bekendste hert van de Hoge Veluwe: Hubertus

Johan: Soms moet je langer naar een beeld kijken om te zien wat het is, zo ook met dit beeld. Een grote regen van modder en in dezelfde kleur een hert, bezig met zichzelf ‘mooier’ te maken voor de hindes. Prachtig hoe het water opspat, de dynamiek van beweging en de ogenschijnlijke rust van het hert. Jammer dat het oog net niet scherp is… verder geweldig moment!

Meer foto's van de bronst zien? Kijk dan in het fotoalbum van BuitenGewoon.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!