Nieuws

Petitie: red de laatste twee Radboud-apen

De stichting Animal Rights eist de vrijlating van de laatste twee proefapen die in het Centraal Dierenlaboratorium Nijmegen zitten. Ruim 20.000 mensen hebben tot nu toe de petitie ondertekend. © monkeyhaven.org
NIJMEGEN - De stichting Animal Rights eist de vrijlating van de laatste twee proefapen die in het Centraal Dierenlaboratorium Nijmegen zitten. Ruim 20.000 mensen hebben tot nu toe de petitie ondertekend.
In het laboratorium, verbonden aan de Radboud Universiteit, zitten twee resusapen. Ze zijn volgens de Nijmeegse onderzoekers nodig voor onderzoek naar onder meer Parkinson en Alzheimer. De universiteit zegt dat ze de apen alleen voor onderzoek gebruikt als er geen alternatieven voorhanden zijn. Bovendien moet er een reële kans zijn op een wetenschappelijke of medische doorbraak.
Animals Rights wil dat de universiteit met de apenexperimenten stopt. 'In 40 jaar tijd is de wereld veranderd. Echter de Radboud Universiteit blijft in al die jaren krampachtig vasthouden aan experimenten op proefapen', zegt de stichting. Medische doorbraken zijn volgens Animal Rights uitgebleven, terwijl het dierenleed volgens de stichting enorm is. 

'Breng ze over naar Stichting AAP'

Animal Rights is bang dat de twee apen worden gedood voor hersenonderzoek. 'Ze hebben er daar al zoveel op sterk water, waarom zou je deze twee ook nog afmaken', zegt Robert Molenaar van de stichting. 'Breng ze over naar een opvangcentrum, zoals Stichting AAP.' Dat dit kan, bewees onder meer de Universiteit Utrecht al, weet Molenaar. 'Onder andere de apen Bassie en Adriaan zitten bij Stichting AAP.'
De Radboud Universiteit heeft tot en met 2017 een vergunning voor het huidige onderzoek met apen. Als het onderzoek is afgerond en er geen nieuw onderzoek plaatsvindt, bekijkt ze wat er met de resusapen gebeurt. 'Alle opties staan daarbij open', zegt de universiteit.

Petitie en gesprek met universiteit

Animal Rights gaat op 15 november de petitie aanbieden aan voorzitter Gerard Meijer van het college van bestuur van de Radboud Universiteit. Molenaar denkt dat dan zo'n 25.000 mensen de petitie hebben ondertekend.
Daarna gaat de stichting met het college van bestuur in gesprek, zoals ze in 2011 ook deed. Toen had het effect: de universiteit verminderde zowel het aantal proeven met apen als het aantal proefapen. Op dat moment zaten er nog tientallen apen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!