Nieuws

Teleurgestelde inwoners: 'Parkeerplaats in Weurt wordt milieustraat in plaats van een mooi plein'

Teleurgesteld zijn ze. Inwoners van Weurt die door de gemeente Beuningen zijn gevraagd om in een werkgroep mee te denken over het mooier maken van hun woonomgeving. Het samen optrekken met bestuur en ambtenaren bleek lastiger dan gedacht. Ze doen niet meer mee. © parkeerplaats bij Laan 1945 (Google Maps
WEURT - Teleurgesteld zijn ze. Inwoners van Weurt die door de gemeente Beuningen zijn gevraagd om in een werkgroep mee te denken over het mooier maken van hun woonomgeving. Het samen optrekken met bestuur en ambtenaren bleek lastiger dan gedacht. Ze doen niet meer mee.
Sinds een paar jaar maakt de gemeente Beuningen met het project 'Laan 1945 Weurt' deel uit van een landelijke pilot om te komen tot een flexibel bestemmingsplan waarbij de burger een grotere vrijheid krijgt om invulling te geven aan de eigen woon- en werkomgeving. Daarbij zijn door de gemeente Beuningen een aantal werkgroepen in het leven geroepen onder het motto 'de burger is aan zet'.
Een gezellig rond plein, dat is wat de werkgroep van Weurtenaren voor ogen had

Containers de druppel

Na twee en een half jaar praten met de gemeente was onenigheid over het plaatsen van een aantal ondergrondse containers op een parkeerterrein de druppel. De buurtbewoners wilden van dat terrein een aantrekkelijk pleintje maken waar naast parkeren ook ruimte zou zijn voor kleine evenementen.
Plannen om op het terrein drie containers voor restafval voor heel Weurt-Zuid, een kledingcontainer en de 2 bestaande glasbakken neer te zetten, maken van het parkeerplein een milieustraat, zo vinden de leden van de werkgroep.

Lelijker in plaats van aantrekkelijker

Terwijl ze de opdracht hadden het plein aantrekkelijker te maken, wordt het plein er nu juist lelijker op. 'We hadden mooie plannen en hebben die ook besproken met de gemeente, maar zij hechten meer waarde aan het uitvoeren van het afvalbeleid', stellen ze teleurgesteld.
Het was de bedoeling dat er sprake zou zijn van een terugtrekkende rol van de gemeente. Maar de werkgroep van Weurtenaren constateert dat het gemeentelijk apparaat moeilijk kan wennen aan het samen optrekken met burgers. 'Daar word je niet vrolijk van', zegt Chris Ernste van de werkgroep.

Leerproces voor de gemeente

'De gemeente is gewend om zelf te beslissen en informeren pas wanneer hun plan panklaar is', zo zeggen ze. 'Ruimte voor inbreng is er dan niet. De inbreng en zienswijze van de werkgroep komt dan niet meer van pas. Gemeente wil op dat moment alleen nog informeren en uitvoeren.'
Wethouder Klein vind het jammer dat het zo gelopen is. 'Ik betreur het dat de werkgroep Laan 1945 stopt', laat hij in een reactie weten. 'Het is voor de gemeente ook een leerproces geweest waarbij goede bedoelingen soms worden doorkruist door andere projecten die ook uitgevoerd moeten worden.’