Nieuws

Prinses Margriet weerde pottenkijkers bij zwempartijtjes in vijvers Paleis Het Loo

Vijver Paleis Het Loo
Prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven hebben in de jaren 70 de marechaussee ingeschakeld om zonder pottenkijkers te kunnen zwemmen in de hofvijvers van Paleis Het Loo in Apeldoorn. Dat meldt RTL Nieuws. © ANP
APELDOORN - Prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven hebben in de jaren 70 de marechaussee ingeschakeld om zonder pottenkijkers te kunnen zwemmen in de hofvijvers van Paleis Het Loo in Apeldoorn. Dat meldt RTL Nieuws.
'De zwemaffaire' zorgde destijds voor veel kritiek, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Burgers staan te staren

Prinses Margriet klaagde bij haar moeder, koningin Juliana, dat burgers stonden te staren als zij een duik namen in de hofvijvers.

'Kidnapping vermijden'

De koningin nam de zaak hoog op en kaartte het aan bij minister-president Den Uyl. Vervolgens moesten leden van de marechaussee een oogje in het zeil houden tijdens de zwempartijtje van prinses Margriet en haar gezin. Officieel was dat om 'risico's op het gebied van kidnapping te vermijden'.

Koninklijke klachten

Een probleem deed zich voor in april 1972 toen de vijvers droog waren komen te staan door de waterwinning op de Veluwe. Dat leidde tot koninklijke klachten.

Folie en nieuwe pompen

De gemeente Apeldoorn gaf toe. De vijvers werden voorzien van een plastic folie en er kwamen nieuwe pompen in de beekjes zodat de koninklijke zwemvijver altijd vol water zou staan. De gemeente betaalde de kosten daarvan.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!