Nieuws

Mobiele tandartsassistent met speekseltest voor ouderen op pad

GARDEREN - Omdat het vandaag Nationale Ouderendag is bezoekt preventieassistente Alieke van Loo, van tandartsenpraktijk Garderen het Verzorgingshuis Kruimelstaete in Garderen. Want veel ouderen gaan niet meer naar de tandarts, dat merken ze bij de tandartsenpraktijk.
Het personeel van de tandartsenpraktijk waarschuwt ouderen dat ze door ontstoken tandvlees wellicht hart- en vaatziektes en of diabetes kunnen krijgen. Bij een ontsteking in de mond gaan bacteriën ook door het hele lijf aldus de assistente. Vervolgens wordt met een eenvoudige speekseltest het gebit gecontroleerd.
Het bezoek begint met een praatje waarin de preventieassistentes van de tandartspraktijk uitleggen hoe belangrijk mondhygiëne is. Daarna volgt een speekseltest voor de ouderen die nog een eigen gebit hebben, want die lopen meer risico. Maar ook is er aandacht voor het kunstgebit. Want zo zeggen de tandartsassistenten: 'Een kunstgebit kan op den duur niet goed aansluiten op de mond waardoor je ook last kan krijgen van mondproblemen. Soms kan het er ook voor zorgen dat je minder goed kan kauwen op je eten.'

Speekseltest voor ouderen mét tanden

Twee vingers gaan de lucht in als er gevraagd wordt aan de groep ouderen in het verzorgingshuis Kruimelstaete wie er nog eigen tanden heeft. Een van de dames wil mee doen met de speekseltest. De ander wil niet: 'ik ga morgen naar de tandarts, nu wil ik géén test doen'. Bertha Middendorp is al bijna negentig en gaat niet jaarlijks naar de tandarts. 'Ik ben slecht ter been, dus ik ga niet meer.' Ze vervolgt: 'Ik heb ook nooit kiespijn, dus ik voel me gezond'. Ondertussen moet ze twee keer spoelen om zo haar speeksel straks te testen. Ze spuugt het water een een klein bakje vervolgens worden een paar druppels speeksel op een test gedruppeld. 'Het lijkt op een zwangerschapstest' zegt de assistente we moeten even wachten. 

Bijna 60 procent van 75-plussers gaat niet naar de tandarts

Ouderen lopen risico's als ze niet meer regelmatig naar de tandarts gaan volgen de Koninklijke Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde. Uit cijfers van Het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in 2014 58 procent van de 75-plussers langer dan een jaar niet bij de tandarts was geweest. Volgens de tandartspraktijk is er een verband aangetoond tussen de mondgezondheid en aandoeningen als diabetes, longziekten reuma en hart- en vaatproblemen. Volgens tandartsassistenten is het daarom voor ouderen met of zonder kunstgebit van belang om toch jaarlijks de tanden te laten controleren. Ze merken dat ouderen die wat slechter te been zijn of in een verzorgingshuis wonen een bezoek aan de tandarts wat lastiger vinden

Mobiele tandarts met speekseltest op pad

Een mobiele tandarts zou een oplossing hiervoor kunnen zijn stelt tandartsenpraktijk Garderen. Hiernaast zou een simpele speekseltest kunnen helpen om ernstige tandvleesproblemen snel te detecteren vertelt Alieke van Loo van de praktijk. De eenvoudige PerioSafe speekseltest kan volgens Van Loo vroegtijdig tandvleesproblemen opsporen. De speekseltest lijkt op een zwangerschapstest en is makkelijk te gebruiken door verplegend personeel zegt ze. Aan de hand van deze testuitslag kunnen ouderen gericht worden doorverwezen naar de tandarts of mondhygiënist aldus Van Loo.

Uitslag speekseltest

Voor mevrouw Middendorp-Roelofsen loopt het positief af. Haar speeksel is goed en er zijn géén foute bacteriën opgespoord. Of ze nu na de speekseltest naar de tandarts gaat is de vraag. Middendorp-Roelofsen: 'Ik snap dat je eigenlijk jaarlijks moet gaan, maar als je niet kan, dan blijf je gewoon thuis'. Op de vraag of ze zou gaan als iemand haar er naar toe zou brengen twijfelt ze. 'Dat weet echt ik niet, daar moet ik even over nadenken', Maar voegt zet lachend toe 'Ik ben niet bang voor de tandarts hoor!'.