Nieuws

Omwonenden Rhederlaag woedend om 'brutale actie' ontzander: 'Onze huizen trillen weer'

LATHUM - Hoewel de rechter de zandwinning in recreatiegebied Rhederlaag heeft stilgelegd, ervaren omwonenden opnieuw overlast door trillingen. Volgens hen wordt er gewoon weer gewerkt. 'Dit is een brutale actie van de ontzander.'
De rechtbank in Arnhem concludeerde in juli dat de gemeente Zevenaar meer onderzoek had moeten doen naar overlast door trillingen, voordat ze een omgevingsvergunning verstrekte voor uitbreiding van de zandwinning in het gebied.

'De ontzander dendert gewoon door'

Omwonenden hadden de zaak aangespannen, omdat ze bang zijn dat hun huizen schade oplopen door de trillingen. Ze zijn dan ook woedend dat er nu weer op een steenworp afstand van hun woningen wordt gewerkt.
'Een door de gemeente verleende omgevingsvergunning is door de rechter vernietigd vanwege trillingsgevaar, toch dendert de ontzander gewoon door. Niet op minimaal 750 meter afstand van de woningen rond de plas, zoals de rechter heeft bevolen, maar slechts op 100 meter van het Meentsestrand en de daaraan gebouwde huizen', schrijven de omwonenden in een persbericht.

'Er wordt niet opnieuw zand gewonnen'

Een woordvoerder van de gemeente Zevenaar laat in een reactie weten dat in het gebied niet opnieuw zand wordt gewonnen. 'De uitvoerder is twee depots met eerder gewonnen zand aan het leeghalen', legt ze uit.
De omwonenden ervaren geen verschil. 'Waarin het onderscheid gevonden moet worden, ontgaat ons. Voor wat betreft de trillingen die onze huizen ontwrichten, ervaren wij geen verschil. Provincie en politie staan erbij en kijken ernaar, en dat in de meest letterlijke zin. Handhaven van een rechterlijke uitspraak is kennelijk een probleem; op gegronde klachten van omwonenden wordt niet ingegaan. Particuliere woonhuizen staan op hun grondvesten te trillen, wie betaalt de schade ….?'

Houdt de uitvoerder zich aan de afspraken?

Volgens de woordvoerder van de gemeente is er inmiddels contact geweest met de omwonenden. 'Om hen tegemoet te komen, zijn de werkzaamheden bij het depot dat het dichtst bij hun woningen ligt, stilgelegd. Bij het andere depot wordt vrijdag wel gewoon gewerkt.'
Volgens de woordvoerder gaat Zevenaar onderzoeken of de uitvoerder zich aan de afspraken houdt. Ze verwacht daar maandag duidelijkheid over te kunnen geven.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!