Nieuws

Steenfabriek Randwijk bij Heteren gerestaureerd

HETEREN - Het is één van de weinige plekken in Nederland waar nog op ambachtelijke wijze stenen worden gebakken: Steenfabriek Randwijk bij Heteren. De fabriek is de laatste jaren gerenoveerd en gerestaureerd en wordt vandaag feestelijk opgeleverd.
Onder andere de schoorsteen, drooggebouwen en werkruimtes zijn gerenoveerd. Als laatste is er gewerkt aan de zogenaamde zigzagoven, een zeer zeldzaam type oven.

Stenen voor monumentale gebouwen

In 1835 werd de fabriek in een buitenpolder aan de Nederrijn gebouwd. Tot 2002 werden er jaarlijks nog zo'n zes miljoen stenen gebakken, toen er voor werd gekozen om de machinale productie stil te leggen. Al twee jaar daarvoor was er ook begonnen met het bakken van ambachtelijke, hand gevormde, restauratiestenen. Deze worden gebruikt voor tal van monumentale gebouwen. De ovens van de machinale productie raakten in verval en dat gold ook voor een deel van de gebouwen.

Commerciële restauratiestenen

De maatschappelijke onderneming BOEi voor het restaureren en herbestemmen van erfgoed is hier op ingesprongen. Met medewerking van de provincie, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de gemeente Overbetuwe werd er jaren aan de steenfabriek gewerkt. Ondertussen draaide het maken van de restauratiestenen - als een meer commerciële activiteit - door.

Opleidingsinstituut

In de toekomst moet de steenfabriek ook nog de functie van opleidingsinstituut krijgen. Zo moet de ambachtelijke kennis van het handgevormd stenen bakken bewaard blijven en dat moet dan ook weer stenen opleveren voor andere monumenten.