Nieuws

Uren turen naar overvliegende vogels in Noordeinde

NOORDEINDE - Voor de veertiende keer telden ze zaterdag de overvliegende vogels, de vrijwilligers van de Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe. Hun vaste stek is de Zomerdijk langs het Drontermeer, vlak onder Noordeinde, zeg maar het meest noordelijke puntje van Gelderland.
De wacht deed mee aan de jaarlijkse Europese teldag waarbij in alle landen wordt gekeken hoe het staat met de vogeltrek. Vorig jaar werden in Noordeinde 74 soorten waargenomen. En ook zaterdag was het mede door het mooie weer een goede teldag. 'We hebben vanochtend al zo'n 65 soorten geteld', vertelt Benno van den Hoek van de vogelbeschermingswacht.
Van den Hoek: 'Dat is vrij gemiddeld. Er vliegen vrij veel graspiepers over, die trekken in groepjes van 20 à 30 stuks. We hebben wat boerenzwaluwen gehad, wat veldleeuweriken en een aantal bijzondere soorten zoals buidelmees en grote gele kwikstaart.' 

Euro Birdwatch

De vogeltrek komt aan het begin van de herfst echt op gang. Vanuit het noorden van Europa trekken vogels massaal door Nederland. Aan de Euro Birdwatch doen elk jaar tienduizenden vogelaars mee, verspreid over minstens 36 Europese landen. Vogelbescherming Nederland verzamelt in samenwerking met de vogeltrekwebsite de gegevens uit Nederland.
Aan het einde van de dag maakt Vogelbescherming de aantallen en de top 10 van soorten bekend. Vorig jaar telden de vogelaars gezamenlijk 316.313 vogels en werden er 190 soorten waargenomen. Tijdens eerdere edities werden in Nederland al eens meer dan 660.000 vogels geteld. De aantallen zijn voor een belangrijk deel afhankelijk van het weer.
Reportage:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!