Nieuws

Waalbrug wordt opgeknapt: terug naar vroeger

NIJMEGEN - Ze heeft de respectabele leeftijd van 80 jaar en dus wel een opknapbeurt verdiend. De gemeente Nijmegen gaat de Waalbrug in 2018 en 2019 een make-over geven.
De brug uit 1936 verkeert in slechte staat en moet opgeknapt worden. Daarom heeft Nijmegen samen met Rijkswaterstaat een plan gemaakt. De bedoeling is dat de brug er weer uit gaat zien zoals hij 80 jaar geleden was.
'Dat betekent dat de halfronde balkons aan de westkant terugkomen en datzelfde geldt voor de borstweringen op de landhoofden (zie foto gemeente Nijmegen).
Daarnaast worden de huidige leuningen met spijlen vervangen door dichte leuningen met glas en staal. De glazen platen in de leuningen moeten ervoor zorgen dat fietsers minder last hebben van de wind. Tot slot wordt de openbare verlichting vervangen door hangverlichting, zoals vroeger ook het geval was.

Foto: Gemeente Nijmegen

Niet alles terug naar het oude

Maar niet alles aan de Waalbrug gaat terug naar het verleden. Zo wordt het wegdek bijvoorbeeld ook vernieuwd en worden de stalen bogen op de brug verstevigd en geschilderd. Ook komt er nieuwe sierverlichting die de brug in verschillende kleuren kan brengen.

Wat kost dat?

Al met al wordt het een duur klusje voor de gemeente Nijmegen om dit te realiseren. Hoeveel het precies gaat kosten wil de gemeente Nijmegen nog niet zeggen, omdat de klus nog aanbesteed moet worden. Wel trekt de gemeente vijf a zes miljoen euro uit bovenop de renovatiekosten, zo weet verslaggeefster Annemieke Schakelaar:

Verkeershinder

Door de werkzaamheden zal het verkeer natuurlijk hinder ondervinden. Hoe lang dat gaat duren en hoe groot die hinder is, wordt pas bekend wanneer er een aannemer is. De gemeente Nijmegen verwacht die eind 2017 bekend te hebben. De aannemer mag in ieder geval niet langer dan 18 maanden verkeershinder veroorzaken en moet zorgen dat bussen en hulpdiensten altijd over de brug kunnen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!