Nieuws

Nooit meer een fiets trekken uit de Bikedispenser op station Duiven

Een Bikedispenser
De Bikedispenser op station Duiven wordt weggehaald. Het vernieuwende apparaat waaruit je een fiets kon 'trekken' was de laatste jaren al uitgeschakeld na klachten van gebruikers. © www.hansschreuder.net
DUIVEN - De Bikedispenser op station Duiven wordt weggehaald. Het vernieuwende apparaat waaruit je een fiets kon 'trekken' was de laatste jaren al uitgeschakeld na klachten van gebruikers.
'De Bikedispenser was gebouwd voor een drukte die er nooit kwam', verklaart Hans Schreuder de ondergang van de automatische fietsafgifte. Hij was mede-oprichter van het bedrijf achter de fietsautomatiek. 'Op de stations waar 'ie stond was het niet druk genoeg, maar op de drukke stations had de NS al een eigen bemande fietsafgifte'.

Fiets-automatiek

De bikedispenser gaf treinreizigers de mogelijkheid een fiets te huren zonder dat personeel nodig is om de afgifte te reguleren. Voor een paar euro kon een fiets worden gehuurd. Uit een groot T-vormig gat werden de fietsen ingenomen en uitgegeven.

Tegenvallend resultaat

De Bikedispenser stond op meerdere plekken in Nederland, zo stond-ie ook op station Arnhem-Zuid. Het apparaat werd op alle plekken al snel geplaagd door storingen, maar ook door tegenvallend gebruik.
'Als je met een jong bedrijf een product maakt dat meteen veel gebruikt wordt, gaat alles ook net wat makkelijker. Wat dat betreft zijn het ook communicerende vaten,' verklaart Schreuder.
Op station Duiven stond het apparaat sinds 2011, maar volgens Schreuder was de dispenser al zeker twee jaar niet meer in gebruik. Het huidige systeem aan de praat krijgen zou te duur zijn en daarom komt er een OV fietsbox voor in de plaats.