Nieuws

'Meer meiden nodig om kunstgebitten te maken'

'Meisjes hebben een betere fijne motoriek en zijn daarom heel geschikt voor werk in de techniek'. Dat zegt Pieter de Boer, organisator van de Techniekdag vandaag in Arnhem. © Flickr
ARNHEM - 'Meisjes hebben een betere fijne motoriek en zijn daarom heel geschikt voor werk in de techniek'. Dat zegt Pieter de Boer, organisator van de Techniekdag vandaag in Arnhem.
Op industriepark Kleefse Waard staan alle deuren open om jongeren tot 16 jaar te laten zien wat er allemaal met techniek kan en hoe leuk het vak is.
De Boer: 'Het is hard nodig om de jeugd te interesseren voor het vak want het wordt steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden. En dat terwijl er genoeg uitdagend werk in te krijgen valt.' Met name meisjes kunnen ook prima in de techniek terecht.

Kunstgebitten en heupprotheses

Smid Cees Pronk is zaterdag één van de aanwezigen die zijn vak laat zien. Volgens hem hebben meisjes een betere fijne motoriek en zijn ze daardoor in staat betere producten te maken.
Met name bij het maken van protheses voor bijvoorbeeld heupen of het vervaardigen van kunstgebitten, is een fijne motoriek noodzaak. 
De Techniekdag Arnhem staat dit jaar in het teken van ‘Ontwerpen en Ontdekken’ en wordt georganiseerd door VNO-NCW in samenwerking met ‘Innovate’ en de Open Dag van Industriepark Kleefse Waard.
Bij de organisatie zijn ook de regionale onderwijsinstellingen en ondernemers en instellingen uit Arnhem en omgeving betrokken. Alle niveaus komen aan bod; van praktijkschool tot en met Universiteit. Jongeren die een selfie maken, kunnen meedoen aan een wedstrijd en daarmee een gastles met de robots van Solly winnen voor de hele klas. Ook op andere plaatsen in Gelderland worden jaarlijks techniekdagen georganiseerd.