Nieuws

Gedeputeerde Van Dijk mag zich blijven verzetten tegen wet Dieraantallen; maar moet zijn toon matigen

Een meerderheid van de Gelderse Staten vindt dat Gedeputeerde Van Dijk zich namens de provincie mag blijven verzetten tegen we nieuwe wet Dieraantallen. Dat is de uitkomst van een debat in de Staten dat door de Partij voor de Dieren werd aangevraagd. © archief
ARNHEM - Een meerderheid van de Gelderse Staten vindt dat Gedeputeerde Van Dijk zich namens de provincie mag blijven verzetten tegen we nieuwe wet Dieraantallen. Dat is de uitkomst van een debat in de Staten dat door de Partij voor de Dieren werd aangevraagd.
Een motie van deze partij waarin de gedeputeerde werd opgeroepen te stoppen met het verzet kreeg geen meerderheid. Een andere motie van D66 wel. Daarin wordt de gedeputeerde verzocht wel zijn toon te veranderen en ook mee te denken over oplossingen voor volksgezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door de intensieve veehouderij.

De wet Dieraantallen

De wet Dieraantallen geeft provincies de mogelijkheid om het aantal dieren in een gebied te beperken om de luchtkwaliteit daar te verbeteren. Initiatiefnemer van de wet is de PvdA staatssecretaris Martijn van Dam.
Voor de stemming wilde PvdA'er Anna-Lena Hedin nog wel even duidelijk van Van Dijk horen dat hij niet alleen in verzet komt tegen de genoemde wet maar ook positief mee gaat werken aan verbeteringsmaatregelen.

Andere aanpak, milieuvriendelijke stallen

Van Dijk vindt dat de problemen met luchtkwaliteit niet geholpen worden door het beperken van aantallen dieren, maar wel met betere stallen.
Hij wil daarom nog dit jaar samen met onder andere Food Valley en de Wageningen Universiteit een lijst van stalsystemen maken die modern en milieuvriendelijk zijn. De bestaande lijst is achterhaald.
Met de lijst moeten gemeenten veehouders op hun grondgebied kunnen dwingen om om de zoveel jaar hun stal te moderniseren. Om deze lijst dwingend op te kunnen leggen is de hulp van het ministerie van Infrastructuur en Milieu nodig. Daarom wil Van Dijk binnenkort samen met Food Valley in gesprek met het ministerie over een pilot.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!