Nieuws

Steeds meer drugsafval gedumpt in Gelderland

Gelderland is na Noord-Brabant en Limburg de provincie met de meeste drugsdumpingen. Dat meldt het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap. Het is de eerste keer dat in Nederland grootschalig onderzoek is gedaan naar de dumping van vloeibaar drugsafval. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Gelderland is na Noord-Brabant en Limburg de provincie met de meeste drugsdumpingen. Dat meldt het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap. Het is de eerste keer dat in Nederland grootschalig onderzoek is gedaan naar de dumping van vloeibaar drugsafval.
Van 2010 tot 2014 zijn er in Nederland 446 dumpingen en lozingen geregistreerd. In Gelderland ging het om 35 meldingen (8 procent). Brabant is goed voor meer dan de helft van de dumpingen (56 procent), Limburg volgt met 22 procent.
Volgens het rapport Elke dump is een plaats delict wordt er steeds meer drugsafval gedumpt. De hoeveelheid die wordt aangetroffen, varieert van een paar 100 liter tot tienduizenden liters. Lastig om grip op te krijgen, zijn de lozingen van drugsafval op bijvoorbeeld oppervlaktewateren, de bodem en het riool.
De provincie gaat bekijken wat ze kan doen om de drugsdumpingen aan te pakken. Onder meer de ChristenUnie en de VVD vinden dat er ook in Gelderland een zogenoemde taskforce moet komen, zoals in Brabant.

Zie ook:

Het rapport
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!