Nieuws

Mobiele telefoons vaker doelwit cybercriminelen

Cybercriminelen kiezen vaker mobiele telefoons als doelwit. Interpol concludeert in haar jaarlijkse rapport over digitale veiligheid voor het eerst dat mobiele malware (schadelijke software) een serieus probleem is. De Fraudehelpdesk in Apeldoorn wil meer internationale samenwerking om cybercriminelen aan te pakken. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Cybercriminelen kiezen vaker mobiele telefoons als doelwit. Interpol concludeert in haar jaarlijkse rapport over digitale veiligheid voor het eerst dat mobiele malware (schadelijke software) een serieus probleem is. De Fraudehelpdesk in Apeldoorn wil meer internationale samenwerking om cybercriminelen aan te pakken.
Criminelen ontwikkelen steeds vaker software om mobiele telefoons te kraken, meldt Interpol. Dankzij de zogeheten mobiele malware kunnen gegevens van smartphones worden gestolen, bijvoorbeeld wachtwoorden en gegevens voor contactloos betalen. 

Meer internationale samenwerking

Fleur van Eck van de Fraudehelpdesk pleit voor meer internationale samenwerking tussen overheden en opsporingsdiensten: 'Er moet veel meer internationaal samengewerkt worden, want die oplichters zitten altijd in een land waar je ze nauwelijks kunt traceren.'

Malware en ransomware zijn groter probleem

Volgens Europol zijn telefoons vaker het doelwit van criminelen, maar malware en ransomware voor computers blijven het grootste probleem. De grootste dreiging zit in de verspreiding van ransomware, waarbij het systeem vergrendeld wordt tot de gebruiker losgeld betaalt. Androidtoestellen zijn het vaakst doelwit van malware, maar ook schadelijke software die zich specifiek op iOS (Apple) richt is in opkomst.
Virussen, malware en ook ransomware (waarbij bestanden worden versleuteld) is een probleem waar steeds meer mensen en bedrijven mee te maken krijgen. Ook bedrijven in het MKB worden getroffen, vaak met forse schade.

Duizenden slachtoffers

Het Team High Tech Crime van de politie trof vorige maand op een ransomwareserver bijna 5800 sleutels aan van voornamelijk Nederlandse en Belgische slachtoffers. In totaal betaalden 236 slachtoffers voor een bedrag van bijna 70.000 euro aan de criminelen voor een wachtwoord om de computer weer te ontgrendelen. 
De Nederlandse politie heeft in samenwerking met antivirusbedrijven en Interpol de website No More Ransom gelanceerd. Daar is speciale software te vinden die sommige vormen van ransomware kan verwijderen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!