Nieuws

'Veel meer doden door Q-koorts dan gedacht'

Het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van Q-koorts is veel hoger dan gedacht. Dat meldt de stichting Q-support, volgens de NOS. Het dodental stond op 26, maar dat is nu bijgesteld naar 74. © ANP
ARNHEM - Het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van Q-koorts is veel hoger dan gedacht. Dat meldt de stichting Q-support, volgens de NOS. Het dodental stond op 26, maar dat is nu bijgesteld naar 74.
Q-support is door de overheid in het leven geroepen om mensen te ondersteunen en adviseren die te maken hebben met de gevolgen van de Q-koortsepidemie, die heerste tussen 2007 en 2011. Die heerste in het zuidelijke deel van Gelderland en in Noord-Brabant.

65 doden door chronische Q-koorts

Volgens Q-support kan nu met grote zekerheid worden gesteld dat van de 430 patiënten die de chronische variant van Q-koorts kregen, er 65 daaraan zijn overleden. Zij hadden de levende bacterie nog altijd in hun lijf.
Direct na afloop van de epidemie ging men ervan uit dat er alleen doden waren door acute Q-koorts, 26 in totaal. Dat aantal is teruggebracht naar 9.

'Nog steeds alert zijn'

Volgens directeur Annemieke de Groot moeten artsen nog steeds alert zijn op ernstige hart- en vaatproblemen die terug te voeren zijn op Q-koorts. Ze zegt dat de ziekte een sluipmoordenaar is en niet moet worden onderschat. Daardoor kan het dodental nog oplopen.
De uitbraak van Q-koorts, begonnen in het Brabantse dorp Herpen, was de grootste geregistreerde uitbraak ter wereld. Er waren ruim 4000 gemelde patiënten, maar het werkelijke aantal liep waarschijnlijk in de vele tienduizenden. Q-koorts wordt meestal overgedragen van geiten op mensen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!