Nieuws

Burgemeester Kaiser van Arnhem zeker maanden uit de running

De fractievoorzitters van de partijen in de Arnhemse gemeenteraad hebben maandagavond met elkaar gesproken over het benoemen van een waarnemer voor burgemeester Kaiser. De burgemeester van Arnhem meldde zich afgelopen donderdag voor de tweede keer in drie maanden ziek. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De fractievoorzitters van de partijen in de Arnhemse gemeenteraad hebben maandagavond met elkaar gesproken over het benoemen van een waarnemer voor burgemeester Kaiser. De burgemeester van Arnhem meldde zich afgelopen donderdag voor de tweede keer in drie maanden ziek.
Commissaris van de Koning Clemens Corneilje wil op korte termijn een waarnemer benoemen. 
Voor het aanstellen van een waarnemend burgemeester gelden in Nederland niet overal dezelfde regels. Elke provincie heeft zijn eigen procedure. Zo worden in Noord-Holland door de Commissaris van de Koning bijvoorbeeld altijd twee kandidaten voorgesteld. In Gelderland is dat er maar één.

Nog deze week een uitnodiging?

De fractievoorzitters verwachten nog deze week uitgenodigd te worden door de Commissaris van de Koning voor een kennismaking met de kandidaat maar zeker weten doen zij dit niet. 'Het is wachten op een telefoontje,' klonk het tijdens de vergadering van de fractievoorzitters.
Ze vragen zich af hoeveel geschikte kandidaten Cornielje uit zijn hoge hoed kan toveren. 
Uit de procedure die Clemens Cornielje opgestart heeft, blijkt  dat verwacht wordt dat burgemeester Kaiser zeker 2 á 3 maanden zijn ambt niet kan bekleden. Kaiser meldde zich op 6 juli ziek vanwege heupklachten. Op 5 september begon hij weer, maar deze week bleek het weer niet te gaan.

Niet veel te kiezen

De procedure in Gelderland is al elf jaar hetzelfde, kregen de fractievoorzitters te horen. En met één kandidaat hebben ze dus niet veel te kiezen. De benoeming van een waarnemend burgemeester is een autonome bevoegdheid van de Commissaris van de Koning. Hij moet wel de raad horen, zo staat in de reglementen van de gemeente Arnhem. 
Dit kregen de fractievoorzitters over de te volgen procedure (letterlijk) te lezen:
1 Het is gebruikelijk dat indien voorzienbaar is dat een burgemeester gedurende 2 á 3 maanden zijn ambt niet kan bekleden, de Commissaris van de Koning een waarnemer benoemt; dat een waarnemer wordt benoemd is op geen enkele wijze een blijk van onvoldoende vertrouwen in de loco-burgemeester.
2 De Commissaris van de Koning selecteert één kandidaat die hij geschikt acht het ambt waar te nemen. Hij legt deze kandidaat voor aan de fractievoorzitters, de loco-burgemeester, de gemeentesecretaris en de griffier en licht dit toe.
3 De fractievoorzitters, loco-burgemeester, secretaris en griffier maken kennis met de kandidaat en zijn in de gelegenheid een gesprek met hem of haar te voeren. De Commissaris van de Koning is niet aanwezig bij dit gesprek. Het gesprek duurt ongeveer 30 minuten. 
4 Na afloop van het gesprek keert de Commissaris van de Koning terug bij het gezelschap en bespreekt of er een 'klik' is tussen de vertegenwoordigers van de gemeente en de kandidaat. De kandidaat is niet aanwezig op dat moment.
5 De Commissaris van de Koning neemt een beslissing.