Nieuws

Hoop voor Achilles'29: NEC, Vitesse en De Graafschap kwamen ooit een slechte competitiestart te boven

Achilles'29 had zich vast meer voorgesteld van de competitiestart. De Groesbekers hebben tot dusverre slechts 3 punten verzameld in de eerste 8 competitiewedstrijden en staan daardoor stijf onderaan in de Jupiler League. En dat in het seizoen waarin voor het eerst een club kan degraderen naar de Tweede Divisie. © ANP
GROESBEEK - Achilles'29 had zich vast meer voorgesteld van de competitiestart. De Groesbekers hebben tot dusverre slechts 3 punten verzameld in de eerste 8 competitiewedstrijden en staan daardoor stijf onderaan in de Jupiler League. En dat in het seizoen waarin voor het eerst een club kan degraderen naar de Tweede Divisie.
Toch hoeft de ploeg van trainer Eric Meijers niet te wanhopen. Ook de drie andere Gelderse clubs hadden dit millennium een keer een valse start. Als een ware Houdini wisten ze deze dramatische competitiestart te boven te komen:

Vitesse, seizoen 2014-2015

De Arnhemmers beginnen dat seizoen met hoge verwachtingen aan de competitie. Het team van toenmalig trainer Peter Bosz staat het jaar ervoor enkele weken bovenaan in de eredivisie en dat smaakt naar meer. De competitiestart in 2014 is echter dramatisch. Vitesse pakt in zijn eerste zes wedstrijden maar vijf punten en vindt zichzelf terug op de zeventiende plek. De Arnhemse stoomtrein komt daarna op gang, met onder andere een 2-6 zege bij FC Dordrecht, een 6-1 overwinning thuis tegen ADO Den Haag en een 1-4 score op bezoek bij Willem II in Tilburg tot gevolg.

Foto: Omroep Gelderland | Peter Bosz na de zoveelste voetbalshow van 'zijn' Vitesse
De Arnhemmers eindigen de competitie uiteindelijk als vijfde en mogen daarom deelnemen aan de play-offs voor Europees voetbal. Vitesse wint de eerste wedstrijd bij PEC Zwolle met 1-2 en heeft aan een 1-1 in het GelreDome genoeg om de finale van de play-offs te bereiken. Hierin is sc Heerenveen de tegenstander. In Friesland houdt de ploeg knap stand en wordt het 2-2. Via een 5-2 zege in Arnhem plaatst Vitesse zich dat seizoen toch voor de Europa League.

NEC, seizoen 2007-2008

Misschien wel hét Gelderse voorbeeld in dit overzicht van hoe een dramatische competitiestart toch kan leiden tot iets moois. De Nijmegenaren beginnen dat seizoen met een 1-1 thuis tegen Roda JC. De vier daaropvolgende duels - waaronder de Gelderse derby tegen Vitesse in Arnhem - worden echter allemaal verloren. Het wis een voorbode voor een dramatische eerste seizoenshelft. Het team van trainer Mario Been pakt slechts 13 punten voor de winterstop.

Foto: Archief Omroep Gelderland | Moedeloosheid bij Jhonny van Beukering na de slechte competitiestart bij NEC
De NEC-spelers huren een psycholoog in om het zelfvertrouwen ietwat op te vijzelen. Niet iedereen ziet echter het nut hiervan in, zoals spits Jhonny van Beukering die hem 'spycholoog' noemt. Toch sorteert deze ingreep - samen met de komst van vier nieuwe spelers - effect. De Nijmegen blijken plotsklaps een haast onklopbare machine en eindigen uiteindelijk op de achtste plaats. In de play-offs voor UEFA Cup-voetbal schakelt NEC achtereenvolgens Roda JC, FC Groningen en NAC Breda uit waardoor een UEFA Cup-plaats wordt behaald.

De Graafschap, seizoen 2003-2004

De Doetinchemmers degradeerden het seizoen ervoor naar de eerste divisie en hopen met de nieuwe trainer Frans Adelaar meteen weer te promoveren. De Graafschap begint op het één na hoogste niveau echter dramatisch. De Doetinchemmers verliezen hun eerste duel met liefst 6-1 van Sparta in Rotterdam. In de vijf daaropvolgende wedstrijden pakken de Superboeren slechts zes punten. De ommekeer wordt echter ingezet tegen VVV in Venlo. De Graafschap wint met 0-1 en het vertrouwen keert terug in de spelersgroep. De ploeg gaat beter voetballen en eindigt aan het einde van het seizoen op de zesde plaats, een plek die recht geeft op nacompetitievoetbal.
Hierin lijkt het alsnog mis te gaan. Tijdens de laatste wedstrijd tegen Excelsior op Woudestein staat het tot de 90ste minuut 2-2. Met die stand in Rotterdam promoveert Heracles Almelo. De Graafschap-verdediger Michael van der Kruis scoort in de laatste minuut echter het winnende doelpunt tegen Excelsior. Doordat Heracles Almelo niet verder komt dan een 2-2 tegen FC Volendam wordt 'het wonder van Woudestein' een feit en promoveren de Doetinchemmers alsnog.

Foto: ANP | Michael van der Kruis is door het dolle heen na zijn beslissende doelpunt tegen Excelsior

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!