Nieuws

Na eeuwen kan je weer wadlopen in de Oude Rijnstrangen bij Groessen

GROESSEN - Al sinds 1709 liggen grote delen van natuurgebied de Oude Rijnstrangen bij Groessen onder water en was het gebied alleen te bedwingen per boot. Tot nu, want zondag liepen tientallen wandelaars door het drooggevallen gebied.
Het gebied ligt droog zodat riet de kans krijgt uit te dijen. Het riet doet dat het beste als het droog ligt, maar dat is sinds de aanleg van het Pannerdensch Kanaal begin achttiende eeuw niet meer structureel voorgekomen.
Volgens boswachter Thijmen van Heerde is het droogleggen van enorme waarde voor de natuur in het gebied, maar voor het zover kwam is wel tientallen jaren overlegd met onder meer boeren en Rijkswaterstaat.
Nu het gebied droog ligt kunnen voor het eerst in eeuwen weer groepen wandelaars wadlopen door de Oude Rijnstrangen. Zondag gingen twee groepen van in totaal zestig natuurliefhebbers door het gebied.
Zij zijn de eersten, maar voorlopig ook de laatsten die door het gebied lopen. Vanaf 1 oktober is het riet weer voldoende aangesterkt en wordt het waterpeil weer verhoogd.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!