Kerstboom kopen in Oene? 'Het is nu de ideale tijd'

OENE - Het blijft ongewoon lekker warm dit weekend. Ideaal voor bbq'en, zwemmen of ijsjes eten. Maar geloof het of niet: ondanks de warmte zijn sommigen mensen al helemaal in de kerstsfeer. Raar....? Nou, nee hoor. De medewerkers van kasteel Middachten in de Steeg kozen vandaag in de zon kerstbomen uit voor hun kerstshow in december.

'Ik ben blij dat we dit weer hebben en dat dit niet in de regen hoeft,' zegt meesterbloemist Sjacco Gerritsen, terwijl hij het zweet van z'n voorhoofd veegt.

Kun je er slingers in hangen?

Kopen moet nu anders zijn de beste kerstbomen uitverkocht. Samen met tuinman Klein Gunnewiek van kasteel Middachten struint Gerritsen tussen de kerstbomen door op kwekerij de Buurten in Oene. De zon brand op hun bol, maar de heren zijn duidelijk al in kerstsfeer:  'We kijken naar de breedte, de vorm en ook de ruimtes tussen de takken. Kun je daar slingers en ballen in hangen?' zegt de tuinman.

'Deze kan in de servieskamer', roept de meesterbloemist van achter een kerstboom. Tuinman Klein Gunnewiek hangt een labeltje om de boom, met daarop het woord servies. Zo weten ze precies waar de boom heen moet als ie eind november afgeleverd wordt bij het kasteel. Er moeten meer dan 40 bomen uitgekozen worden. Eentje voor elke kamer van het kasteel en natuurlijk moeten er ook nog een aantal buiten geplaatst worden.

Bomen meten met gigantische meetlat

Met een grote meetlat wordt gekeken of de kerstbomen straks in de kamers van het kasteel passen. 'Tja het moet natuurlijk wel het kasteel in kunnen,' zegt de tuinman lachend. Volgens kweker Tessemaker is het geen enkel probleem dat de bomen nu al gekocht worden. Erg veel groter zullen ze niet groeien. 'Nou de boom heeft z'n groeiperiode achter de rug en die gaat zo meteen in winterrust, dus die groeit niet meer. Ook met deze temperaturen is het nog eventjes en is het met de groei gebeurd.'

Deel dit artikel:

Reageren