Oerwoudgeluiden naar voetballer VVOG: 600 euro boete

LEEUWARDEN - De man van 22 die op 5 maart oerwoudgeluiden maakte naar een donkere voetballer van VVOG uit Harderwijk, is veroordeeld tot een boete van 600 euro. Dat heeft de politierechter in Leeuwarden bepaald.

Pernelly Biya werd kreeg de geluiden naar zijn hoofd geslingerd tijdens het uitduel met Harkemase Boys in de zaterdaghoofdklasse C. Het gebeurde in de 86ste minuut. 

De beide teams stapten na het incident van het veld. Na een afkoelingsperiode van tien minuten werd de wedstrijd hervat, maar de teams hadden geen trek meer om serieus verder te spelen. 

Gestraft door club en bond

Harkemase Boys strafte de man eerder al voor de oerwoudgeluiden. Hij mag twee jaar lang niet op sportpark De Bosk komen. Van de KNVB mag de man vijf maanden niet voetballen of een andere functie voor een club vervullen.

'Die mag wel worden aangepakt'

Biya deed twee dagen na het incident aangifte bij de politie. 'Als ik geen aangifte zou doen, zou er geen zaak van worden gemaakt', zei hij destijds. 'Degene die het zo stoer vond om dit te doen, die mag wel worden aangepakt, vind ik.'

De 22-jarige Biya is geboren in Congo. Toen hij drie maanden oud was, kwam hij naar Nederland. Hij begon in Apeldoorn als straatvoetballer en speelt inmiddels alweer enkele seizoenen bij VVOG in Harderwijk, dat dit seizoen uitkomt in de derde divisie.

Zie ook:

Wedstrijd VVOG gestaakt om 'apengeluiden'

VVOG-speler doet aangifte van racisme: 'Nu wordt er een zaak van gemaakt'

Meer over dit onderwerp:
Harderwijk
Deel dit artikel:

Reageren