Brandweer: meeste woningbranden Oost-Nederland in rijtjeshuizen

ARNHEM - Woon je in een rijtjeswoning in Gelderland of Overijssel? Opgepast dan. De meeste woningbranden in Oost-Nederland ontstaan namelijk in zulke woningen, gevolgd door een appartement/flat of vrijstaande woning. Dat blijkt uit onderzoek van de vijf oostelijke veiligheidsregio's in Oost-Nederland naar woningbranden.

De veiligheidsregio's onderzochten tussen 1 maart 2015 en 29 februari 2016 1099 woningbranden, waarvan 697 in Gelderland. Door het onderzoek hopen zij de aard en oorzaak van woningbranden te achterhalen. Op die manier moet er een betere voorlichting worden gegeven over brandpreventie.

Uit de resultaten blijkt dat 37 procent van de branden in een rijtjeswoning plaatsvond. Op plek twee stond vuur in een appartement of flat, met 18 procent. In 17,7 procent van de gevallen was er brand in een vrijstaande woning.

Schoorsteen- en keukenbrand

Verder blijkt uit het onderzoek dat vuur het vaakst begint in de schoorsteen of keuken. In liefst 1 op de 3 gevallen was een haardvuur de oorzaak van de woningbranden in Gelderland en Overijssel. De brandweer adviseert daarom om bij het stoken loofhout te gebruiken dat minimaal 1,5 jaar oud is. Ook geven de hulpdiensten aan de schoorsteen geregeld schoon te vegen.

De keuken is in 20 procent van de gevallen de plaats waar een brand ontstaat. De meest voorkomende oorzaken op deze plek in het huis zijn de vlam in de pan, een apparaat dat in brand vliegt en materiaal dat tegen een hittebron staat. 'Blijf zo veel mogelijk bij de pan tijdens het koken, of gebruik een (kook)wekker zodat je de pan op het vuur niet vergeet', geeft de brandweer als tip mee.

Zie ook:

Meer over dit onderwerp:
Brand
Deel dit artikel:

Reageren