Nieuws

De Rekenkamer Oost-Nederland onderzoekt investeringsfondsen van de provincie

De Rekenkamer Oost-Nederland gaat onderzoek naar de zogenoemde revolverende fondsen van de provincie Gelderland en Overijssel. © ANP
ARNHEM - De Rekenkamer Oost-Nederland gaat onderzoek naar de zogenoemde revolverende fondsen van de provincie Gelderland en Overijssel.
Revolverende fondsen zijn potten met geld van overheden die tijdelijk geïnvesteerd worden in bedrijven of instellingen. Het idee is dat het geld met rente uiteindelijk terugbetaald wordt.
Daardoor kan in theorie het geld keer op keer ingezet worden. Doel is vaak om bijvoorbeeld te investeren in innovatie (regionale) economie en duurzaamheid.

Gelderland

Gelderland heeft 150 miljoen euro in verschillende van zulke  fondsen gestopt zoals het Innovatie- en Energiefonds Gelderland, Fonds Gelderse Vrijetijdseconomie, Fonds herstructurering bedrijventerreinen, Fonds Gelderse Cultuurleningen. 120 miljoen euro is al geïnvesteerd of toegezegd.
Zo kreeg bijvoorbeeld Plantion in Ede geld voor zonnepanelen op het dak. Ook de miljoeneninvestering in de biobrandstoffabriek van Topell Energy in Duiven een paar jaar geleden kwam uit een revolverend fonds. De fabriek ging ondanks de provinciale investeringen failliet. Er zit dus wel een risico aan de investeringen.
De fondsen worden niet beheerd door de provincie zelf, maar door de investeringsmaatschappij PPM Oost.

Onderzoek

'Revolverende fondsen zijn een nieuwe trend. Je ziet stijgend aantal fondsen en daar zit veel geld in. Dat rechtvaardigt een onderzoek van de Rekenkamer.' zegt Suzan Matthijssen van de Rekenkamer Oost-Nederland.
De Rekenkamer vindt het nog te vroeg om goed onderzoek te doen naar de effecten van de fondsen. Daarvoor bestaan ze nog maar te kort. Daarom gaat het onderzoek met name over hoe de provincie toezicht houdt op de fondsen en het bereiken van de doelen.
Begin volgend jaar zullen de resultaten van het onderzoek bekend gemaakt worden.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!