Volop restauratiewerkzaamheden Stadspaleis Zutphen voor komst musea

ZUTPHEN - We dalen af naar de kelder van het voormalig stadspaleis Hof van Heeckeren in Zutphen. Het is donker en laag. We moeten bukken als we onder de oude gewelven doorlopen. Een bouwlamp verpest de spannende sfeer. Vanaf volgend jaar maart is hier de spannende strijd van de Vikingen bij Zutphen te zien.

'Zutphen is de enige plek op het Europese vaste land, waar bewijs is gevonden voor een aanval van de Vikingen', zegt directeur Tiana Wilhelm. 'Als het hier straks klaar is, dan kunnen bezoekers hier de spannende strijd van de Vikingen zien'.

De kelder is straks de eerste ruimte die bezoekers zien als ze het nieuwe museum van Zutphen bezoeken. Er wordt op dit moment hard gewerkt om het voormalig stadspaleis, of misschien beter bekend het voormalig SSR-pand, flink op te knappen.

'Je zou het niet zeggen als je hier rond loopt', zegt Wilhelm, 'maar we zijn echt een heel eind op weg'. Lopend door het pand zijn schilders op verschillende plekken bezig. Ook verdwijnen kabels in de grond en staat iemand de pas gelegde parketvloer te schuren. 'De kantoren gaan al bijna over en de archeologische dienst is al aan het verhuizen'.

Verhaal van Zutphen te zien en te horen

In het nieuwe museum is plek voor het twee al bestaande musea. Het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak. Daarnaast krijgt ook de archeologische dienst een plek in het pand. 'Bezoekers kunnen straks zien wat ze doen en kunnen de vondsten bewonderen'.

Als je geweest bent, ben je redelijk op weg om een Zutphanoloog te worden. 'En als je na het bezoeken van het museum zo enthousiast bent geworden, dan kun je ook nog een opleiding Zutphenkunde volgen. Echt. Die is zo populair, dat we al tot 2018 of zo vol zitten'. Naast het verhaal van Zutphen heeft ook museum Henriette Polak zo'n 6 of 7 zalen ingericht. 'En we hebben natuurlijk wisseltentoonstellingen'.

Foto: Musea Zutphen

Strijd voor plek

De huisvesting van de musea heeft heel wat voeten in de aarde gehad. De gemeente Zutphen wilde namelijk in eerste instantie het Broederenklooster omtoveren tot cultuurcluster. Maar na veel politiek gedoe kwam dat plan in de ijskast en kwam het voormalig SSR-pand in beeld. 'Het Broederenkloosterplan was echt een heel mooi plan, maar dit is een heel goed alternatief'.

Fondsenwerving

De kosten voor de nieuwe plek? 7 miljoen euro. De provincie Gelderland en de gemeente Zutphen hebben geld uitgetrokken voor de restauratie van het pand. Het museum zelf moest het interieur bekostigen. Door middel van fondsenwerving hebben ze nu 900 000 euro binnengehaald. Als alles goed gaat dan openen de vernieuwde musea hun deuren volgend jaar maart.

Zie ook:

Meer over dit onderwerp:
Achterhoek Cultuur Zutphen
Deel dit artikel:

Reageren