De buitenbeentjes van Vincent van Gogh nu te zien in het Kröller-Müller

OTTERLO - In het Kröller-Müller Museum in Otterlo is vanaf vrijdag een bijzondere tentoonstelling te zien over het vroege werk van Vincent van Gogh: De vroege Van Gogh. Het heet 'Werk tegen de onverschilligheid' en is een tentoonstelling over de periode 1880 tot 1885.

De beroemde kunstenaar tekende en schilderde in die tijd de armere, sobere kant van de maatschappij, iets wat collega-kunstenaars doorgaans links lieten liggen omdat zij het bruisende stadsleven interessanter vonden. 

Deze werken van Van Gogh zijn wat minder bekend. De doeken en tekeningen komen uit het depot van het Kröller-Müller Museum maar mogen er nu tijdelijk uit. Toch kan het niet permanent in het museum hangen, omdat te veel licht schadelijk is voor met name de tekeningen.

Zo keek Van Gogh naar de wereld

Het museum werkte voor de tentoonstelling samen met de geroemde gastconservator Auke van der Woud. Hij schreef het boek De vroege Van Gogh 1880-1885, over de periode waar de tentoonstelling over gaat. In het boek beschrijft hij hoe de schilder de wereld om zich heen zag, voorzien van veel afbeeldingen en citaten uit brieven die Van Gogh schreef.

Voor het boek maakte hij naast het werk en de brieven van Van Gogh ook gebruik van foto's van de Rotterdamse fotograaf Henri Berssenbrugge. In het begin van de twintigste eeuw richt hij zijn werk - net als Van Gogh - op diezelfde kan van de maatschappij.

De tentoonstelling duurt tot en met 9 april.

Meer over dit onderwerp:
Ede Otterlo
Deel dit artikel:

Reageren